ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ СПРЕМНА ПОДРЖАТИ ВЛАСТИ БиХ У СВИМ РЕФОРМАМА :: Semberija INFO ::

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ СПРЕМНА ПОДРЖАТИ ВЛАСТИ БиХ У СВИМ РЕФОРМАМА


Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјални представник ЕУ, амбасадор Јохан Сатлер и шефови мисија ЕУ у БиХ састали су се у понедељак, трећег фебруара, са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине како би разговарали о напорима којим би се искористио политички замах за напредак земље на путу ка придруживању ЕУ, а у свјетлу 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији.

Први кључни приоритет из Мишљења утврђује потребу да се осигура провођење избора у складу са европским стандардима.

- Очекујемо да се локални избори несметано одрже ове године, укључујући и Мостар, као и побољшања демократских процеса и изборних стандарда, каже се у писаној изјави Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ након састанка са Предсједништвом БиХ.

ЕУ и даље истиче да су Босни и Херцеговини потребне конкретне економске реформе, како би бх. економија била спремнија за Европу. 

- Спремни смо подржати власти БиХ у свим реформама које предузимају како би унаприједили модернизацију земље и њену способност да преузме обавезе чланства у ЕУ. Уочи самита ЕУ-Западни Балкан који ће се одржати у Загребу у мају 2020. године, власти БиХ би требале да искористе прилику и покажу спремност да унаприједе живот грађана и подузму истинске напоре на помирењу и превазилажењу насљеђа прошлости као неизбјежног дијела процеса приступања ЕУ. Успјех у овом подухвату важан је како за Босну и Херцеговину, тако и за цијелу Европу, наглашава се у изјави Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ.

Семберија инфо - М. Решидовић