ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЗАБРАЊУЈЕ КОЦКАЊЕ КРЕДИТНИМ КАРТИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЗАБРАЊУЈЕ КОЦКАЊЕ КРЕДИТНИМ КАРТИЦАМА


Због покушаја сузбијања проблема с коцкањем, Комисија за коцкање Велике Британије саопштила је да ће бити забрањена употреба кредитних картица за клађење.

Забрана која ступа на снагу 14. априла долази након ревизије владине комисије и овог сектора, ког називају ,,индустрија клађења“.  

Објављено је да се у Великој Британији укупно коцка 24 милиона одраслих, од којих њих 10,5 милиона то ради преко интернета. 

Посебно истраживање владине комисије показује да је 22 одсто коцкара који на интернету користе кредитне картице спада у категорију ,,проблематичних коцкара“.

Нил Мек Артур, извршни директор Комисије за коцкање, рекао је: ,,Коцкање путем кредитних картица може довести до значајне финансијске штете. Забрана коју смо најавили требала би да умањи ризик од штете за потрошаче који се коцкају новцем који немају.“ 

,,Знамо и да постоје примјери потрошача који су коцкањем накупили на десетке хиљада фунти дуга, само због доступности кредитних картица. Постоје и докази да накнаде које наплаћују кредитне картице могу да погоршају ситуацију, јер потрошач може покушати да надокнади и веће губитке“, рекао је Нил Мек Артур. 

Британска министрица културе Хелен Ветли је рекла: ,,Иако се милиони коцкају одговорно, упознала сам и људе чији су животи збоз зависности о коцкању окренути наглавачке. Постоје јасни докази о штети код потрошача који се кладе новцем ког немају, тако да је апсолутно у реду да поступамо овако одлучно како би их заштитили.“

Према новим прописима, сви интернетски оператери за коцкање мораће учествовати у ,,ГамСтоп“ шеми самоискључења и понудити је свим купцима од 31. марта.

Семберија ИНФО