Годишња конференција за штампу у Полицијској управи Бијељина: Примјетно смањење броја кривичних дјела :: Semberija INFO ::

 

Годишња конференција за штампу у Полицијској управи Бијељина: Примјетно смањење броја кривичних дјела


Министарство унутрашњих послова Републике Српске  и Полицијска управа Бијељина предузели су значајне активности током протекле године у циљу успостављања ефикасног система у борби против свих видова криминала. Као резултат тог рада примијетно је смањење броја кривичних дјела на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина, изјавио је Жарко Ћосић, начелник Полицијске управе Бијељина на редовној годишњој конференцији за штампу коју је са својим сарадницима организовао поводом  анализе рада и сумирања постигнутих резултата у протеклој години.

Ћосић је изјавио да је у прошлој години евидентиран укупан пад извршења кривичних дјела за око шест одсто на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина.

“Током 2019. године евидентирано је смањење за око 14 одсто нарушавања јавног реда и мира. Посебно бих нагласио да је коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износио око 72 одсто, што је висок ниво.
У прошлој години сачињена су 862 извјештаја о постојању основа сумње да је почињено 990 кривичних дјела против 763 особе. Међу њима је 206 повратника, као и 51 малољетник. Посматрајући структуру извршених И откривених кривичних дјела, преовлађују такозвана лакша кривична дјела за која је прописана блажа казна затвора, у трајању до пет година.Статистички је занемарљив број кривичних дјела која изазивају теже посљедице. Сва имовинска кривична дјела, са већом материјалном штетом, расвијетљена су у најкраћем временском року."

Ћосић је истакао да су полицијски службеници остварили значајне резултате у области злоупотребе опојних дрога, те је током 2019. године покренуто и реализовано више више оперативних истражних акција које су биле усмјерене на откривање и сузбијање неовлаштене производње и промета опојних дрога.

“Заплијењено је више од 17 килограма опојне дроге марихуана, око 660 грама кокаина, те бројне стабљике индијске конопље и одређена количина медицинских дрога.
У прошлој години у више наврата вршили смо контролу брзине кретања возила уз помоћ радарског система “Дуал”, што је допринијело смањењу броја саобраћајних незгода за најтежим посљедицама по учеснике у саобраћају.
Забиљежено је дупло мање саобраћајних незгода са смртним исходом. У прошлој години девет особа је изгубило живот у саобраћајним незгодама, док је у 2018. години, нажалост, осамнаест особа смртно страдало у саобраћајним несрећама."

Ћосић је истакао да током обиљежавања новогодишњих и божићних празника није забиљежен ниједан инцидент, те да није било нарушавања јавног реда и мира кориштењем пиротехничких средстава, нити саобраћајних незгода са тежим повредама. Имали смо једну од најмирнијих новогодишњих ноћи, у којој није било нарушавања јавног реда и мира, истакао је Жарко Ћосић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
​Фото: Б. Милошевић