ШАРОВИЋ ЗА Н1: СНСД ПОВЕЋАВА БУЏЕТ ИНСТИТУЦИЈА БИХ :: Semberija INFO ::

 

ШАРОВИЋ ЗА Н1: СНСД ПОВЕЋАВА БУЏЕТ ИНСТИТУЦИЈА БИХ


Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, након што је потписао уговор са СНП-ом, за Н1 је казао да Русија треба да буде пријатељ цијеле БиХ - а не само једне особе, Милорада Додика. Споразум о сарадњи са странком Ненада Поповића не мијења вањскополитички циљ СДС-а, а то је чланство БиХ у ЕУ.
 
Босна и Херцеговина је прва по броју прекршајних поступака у Енергетској заједници - да ли су те критике оправдане?
 
"Јесу. Много тога је тачно. Покренуто је највише поступака, каснимо у имплементацији регулативе по ЕУ стандардима. Тражили смо пријатеље међу министрима, да се одлука не донесе - да БиХ не буде под санкцијама. Трећи пут узастопно смо санкције пролонгирали како би дали шансу домаћим властима да имплементирају трећи енергетски пакет. Потребно је више воље и унутрашњи договор", казао је Шаровић.
 
Он је казао како власти у БиХ нису схватили значај енергетске заједнице и њену улогу. Потребне су реформе у овој области, како је рекао - будући да без тога БиХ не може у Европску унију - нити има инвестиција у енергетском сектору без тих реформи.
 
Ко је то све блокирао?
 
"Оба ентитета у посљедњем тренутку. Овај посљедњи, велики Закон о електричној енергији, недје смо дошли до 99 посто регулативе и одредби. Радило се о нијансама, није постојао мали корак, детаљ да добијемо законодавство и скинемо највећи дио поступка који су покренути против нас", рекао је Шаровић за Н1.
Помињући Турски ток - Шаровић је казао да Босна и Херцеговина треба више извора енергената, не само Турски ток - него и плин из Азербејџана.
 
"Тај пројекат се блокирао. Што више извора - јефтинији плин. Треба да се направи договор унутар Савјета министара, да се БиХ прикључи на важан пројект, али и ТАП, који пролази поред Црне Горе, Јадранског мора, Хрватске", оцијенио је.
 
Према његовом мишљењу - само је питање времена када ће БиХ да добије законодавство у области плина.
 
"Ово сада је хајдучија. Свако ради што жели. Битно је да имате километар плиновода и да се појавите као газда. Једни друге уцјењују, људи требају да знају - све ће морати бити у складу са ЕУ стандардима", изјавио је Шаровић.
 
Сташа Кошарац је његов насљедњик на позицији министра у Министарству спољне трговине и економских односа, а Шаровић је казао како га само занима која је његова визија и у којем правцу иде, те које потезе вуче.

Н1 / СДС РС