Након Путиновог говора о стању нације: Руски премијер Дмитри Медведев објавио оставку руске владе :: Semberija INFO ::

 

Након Путиновог говора о стању нације: Руски премијер Дмитри Медведев објавио оставку руске владе


Током говора о стању нације, руски предсједник Владимир Путин је изјавио да би Русија требала остати "снажном предсједничком републиком", али је исто тако навео да би требало дати више политичког утицаја парламенту. 

Прије свега, рекао је, заступници би требали имати право именовати премијера, замјенике и министре. Сада их именује предсједник, Путин.

Путин је рекао да је Русија први пут у историји постала свјетски лидер у наоружању, али да никоме не пријети нити намеће своју вољу. "Ми никоме не пријетимо и не намјеравамо наметати своју вољу", истакнуо је Путин, додавши да су "наши кораци за јачање националне сигурности подузети праводобно и у довољном обиму". По његовим ријечима, први пут у историји постојања ракетно-нуклеарног наоружања, укључујући и совјетско раздобље, Русија никога не покушава стићи јер друге водеће државе тек требају направити оружје које има Русија.

Подсјетио је на непредвидиве и неконтролисане догађаје на Блиском истоку и у сјеверној Африци задњих седмица и дана. "Видимо да регионални сукоби могу постати пријетња цијелом свијету", казао је.

"Вријеме захтијева свијест о нашој заједничкој одговорности и стварним поступцима", нагласио је Путин. "Државе чланице УН-а морају бити примјер. Пет нуклеарних сила има посебну одговорност за очување и одрживи развој човјечанства." Он је рекао да тих пет земаља морати покренути "мјере за неутрализирање пријетњи глобалним ратом, осмислити нове приступе за гарантовање стабилности широм свијета, који би у потпуности узели у обзир политичке, економске и војне аспекте савремених међународних односа".

ОСЛОБОЂЕЊЕ ПОРТАЛ
Фото: ТАСС