ГРАЂАНИ ТУЗЛЕ У СТРАХУ: УРАДИЛИ СМО ВИШЕ ОД ДРУГИХ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ ТУЗЛЕ У СТРАХУ: УРАДИЛИ СМО ВИШЕ ОД ДРУГИХ У БИХ


Foto: A.Bajrić/Avaz/RAS Srbija
На мапи најзагађенијих европских градова налази се и Тузла у којој грађани изражавају забринутост за своје, али и здравље најмлађих становника. Данас су се огласили и из Градске управе Тузле из које су прстом упрли у главне кривце за тренутно стање, али и казали да су по овом питању урадили много више од других у БиХ.

Како наводе из Градске управе Тузле, овај град се са проблемом аеро загађења бори скоро 50 година, а према њиховим тврдњама, уз Термоелектрану, квалитет зрака угрожавају и индивидуална ложишта, све већи број аутомобила, као и котлинска клима погодна за температурне инверзије.

– Многи грађани прате податке о индексу квалитета зрака које објављују разне организације, међу којима има истинитих, али и неистинитих који могу довести и до заблуде, па и панике. Стога, позивамо грађане, организације и медије да прате податке које објављују званичне институције – Федерални хидрометеоролошки завод и Министарство просторног уређења и заштите околиша ТК – Мониторинг квалитета зрака ТК – наводе из Градске управе Тузле.

Како даље тврде, локална власт Тузле урадила је на рјешавању проблема аеро загађења више од било које локалне власти у БиХ, а средства добијена по основу Закона о издвајању и усмјеравању дијела прихода предузећа остварених радом термоелектрана троше се у складу са законским рјешењем.

– У Тузли је више од 55 домаћинстава на систему даљинског гријања, највише у БиХ. Више од 80 посто укупне површине пословних простора користи даљинско гријање или топлотне пумпе. У задњих 15 година изграђено је више од 110 километара мреже даљинског гријања. Број корисника даљинског гријања се скоро удвостручио и имамо их 25.000 – кажу из Градске управе Тузле.

Даље наводе да од 2017. године за грађане цијена прикључивања на даљинско гријање је два до три пута нижа од раније цијене, а до сада је око 210 индивидуалних објеката у Букињу и Шићком Броду прикључено на овај систем те је тренутно у току рјешавање захтјева за још скоро 100 објеката.

– Око 90 индивидуалних објеката у другим мјесним заједницама је добило бесплатне прикључке до зида објекта. У току су пројекти на проширењу топловодне мреже из централне топлинске подстанице Кула, топлификација насеља Батва, топлификација и Мјесне заједнице Брчанска Малта – кажу из Градске управе Тузле.

Осим ширења мреже топлификације, од 2019. године кажу да власници објеката на име субвенције могу добити до 5.000 КМ и то је највећи износ који једна локална самоуправа у БиХ својим грађанама додјељује за топлотне пумпе и утопљавање зграда, а ради елиминисања пећи на фосилна горива.

– У 2019. је пристигло укупно 99 пријава за кориштење ових субвенција. У буџету Тузле за 2020. годину планиран је већи износ средстава за наведене субвенције. Извршено је чишћење димњака на више од 1.000 стамбених и више од 100 пословних објеката – истичу.

Све до сада урађено доводи до постепеног, спорог али ипак мјерљивог побољшања квалитета зрака у Тузли, у односу на друге градове и опћине у БиХ. То није довољно и зрак неће бити квалитетан све док се сви одговорни и надлежни не укључе у рјешавање овог великог проблема, на крају су поручили из Градске управе Тузле.

(Клиx)