Мићић за Српска инфо: Бијељини недостају инвестиције које би пробиле лед и привукле улагаче :: Semberija INFO ::

 

Мићић за Српска инфо: Бијељини недостају инвестиције које би пробиле лед и привукле улагаче


Добра и успјешна година је иза нас. Народ Семберије је честит, вриједан и предузимљив, навикао да се бори са разним недаћама. Али увијек може бити и боље. Зато у 2020. улазимо са бројним и амбициозним плановима и вјером да ћемо их заједно реализовати, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић у разговору за Српскаинфо.

Мићић подсјећа да су у минулој години реализовани важни капитални и инфраструктурни пројекти, комплексни и значајни за Семберију, па и цијелу Републику Српску.

Према његовим ријечима, 2019. ће остати забиљежена као година у којој је завршен пројекат изградње канализације, најзначајнији у историји Семберије.

– Успјели смо да се изборимо да кроз Семберију пролази траса ауто-пута Београд – Бањалука, а крају приводимо и довођење гаса, те ће и пројекат гасификације послије више година бити успјешно завршен. Почели смо радове на измјештању Аутобуске станице из центра града, наставили са уређењем Пословно-индустријске зоне 2, регулацијом канала Дашница и корита ријеке Јање. Улагали смо и у спортску инфраструктуру –  истиче Мићић.

Додаје да су постављени рефлектори на Градски стадион, реновирана сала у Рачанској улици, изграђена теретана на отвореном у Градском парку.

– Резултат тих напора, а прије свега спортског духа код бројних суграђана, јесте добијање статуса Европског града спорта за 2020. годину, на што смо изузетно поносни – каже Мићић.

Не биљежи локална власт само успјехе, сусреће се и са проблемима, признаје Мићић.

– Изградња Дринског насипа није почела. Град је, са своје стране, урадио све што је у његовој надлежности, али власници стотинак парцела одбијају да продају земљиште за потребе изградње насипа. Процес екпропријације мора бити завршен. Пројекат који такође није реализован, а изазива велики пажњу јавности, јесте изградња спортске сале при школи у Патковачи, за коју смо добили донацију од пола милиона марака од Републике Србије. Израдили смо пројекат, али три тендера за избор извођача радова нису успјела. Ова процедура се мора спровести у складу са законом, а сигурно је да се од овог пројекта неће одустати – истиче Мићић.

Према његовим ријечима, економска ситуација у Бијељини је боља него у непосредном окружењу. И буџет, који износи близу 50 милиона марака, је стабилан.

– Исплатили смо посљедње рате неколико кредита, што нам је омогућило да, уз сагласност Министарства финансија Републике Српске, дигнемо нове кредите за капиталне пројекте. Истина, недостаје нам бар једна велика страна инвестиција, која би „пробила лед“ и привукла и друге инвеститоре. Зато нам је потребна стабилност у Српској и БиХ. Погледајте градове по Србији у којима се готово сваки дан отварају фабрике. Мислите ли да би било тих инвестиција да постоји стална криза као што је то случај у БиХ – упозорава Мићић.

Амбициозни су планови Градске управе Бијељина и за ову годину.

Као најважније наводе измјештање аутобуске станице из центра Бијељине, изградњу градске гараже, градске спортске хале, Ватрогасног дома.

Намјеравају да реновирају Соколски дом, под чији кров ће смјестити СКУД „Семберија“ и Хор „Србадија“.

Завршиће и изградњу нових радионица за практичну наставу у Техничкој школи и објекте за практичну наставу при Пољопривредној и медицинској школи. Значајна средства ће бити усмјерена и на уређење инфраструктуре у граду и селима, а приоритет су реконструкција јавне расвјете, асфалтирање путева…

“Желим да година буде родна”

Бијељина и Семберија су велики, прије свега, због људи који овдје живе и који знају да раде и стварају, наглашава градоначелник Мићић. Честитајући свима празнике, он је изразио наду да ће 2020. бити боља од претходне.

– Сигуран сам да ћемо још једном показати свима да нисмо без разлога на овој плодној земљи, на ушћу двије ријеке и раскршћу путева. Желим да нам година буде родна, а да се ми између себе више подржавамо и помажемо. И да сарадња с надлежнима у Српској буде боља. Ми јесмо опозиција, али смо и ми дио Републике Српске. Сви имамо исти циљ, а то су економски развој и просперитет, нова радна мјеста, бољи услови живота свих наших грађана – поручује бијељински градоначелник, који ову дужност обавља већ 14 година.

Српска инфо/Инфо Бијељина
​Фото: Инфо Бијељина