ТРВИЋ: ОД СЕПТЕМБРА ИЗМЈЕНЕ У СИСТЕМУ ОБРАЗОВАЊА СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ТРВИЋ: ОД СЕПТЕМБРА ИЗМЈЕНЕ У СИСТЕМУ ОБРАЗОВАЊА СРПСКЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
У Републици Српској ће се паралелно радити на реформи предшколског, основног и средњошколског васпитања и образовања, што ће пратити одређене измјене законских регулатива како би све било примјењиво од почетка септембра, односно нове школске године, изјавила је министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Тривићева је навела да ће од септембра почети бесплатно предшколско образовање за дјецу са посебним потребама, и за дјецу без родитељског старања, те да ће се та активност спроводити у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске.

Она је нагласила да ће се предшколским образовањем настојати обухватити што већи број дјеце, посебно у руралним срединама, те напоменула да је за те намјене у овој години намијењено пола милиона КМ.

– Обухват дјеце предшколским васпитањем у Српској је 22,7 одсто и настојаћемо да сваке године проширујемо тај обухват кроз изградњу додатних објеката, али и кориштењем школских објеката – рекла је Тривићева синоћ за РТРС.

Говорећи о основном образовању, Тривићева је навела да ће од септембра бити измијењени наставни планови и програми за одређене разреде, те да ће све то пратити и обука наставника.

Према њеним ријечима, са републичким Заводом за уџбенике и наставна средства договорено је да од почетка нове школске године буде дигитализовано, осим Географије, још десет уџбеника.

Тривићева је истакла да се од почетка године ради на дигитализацији учионица у сарадњи са Владом Србије, те да би за почетак наредне школске године требало да буде припремљено 500 дигиталних учионица, што ће пратити иновирани наставни планови и програми.

Она је рекла да ће више пажње бити посвећено ваннаставним активностима, те да ће акценат бити на физичком васпитању, које је веома значајно за развој дјеце. Тривићева је оцијенила да ће дигитализација и став да је један уџбеник довољан за један предмет олакшати ђачке торбе.

(СРНА)