ИВАНИЋ: ПРЕДСЈЕДНИШТВО БИХ ИЗВРШИЛО УДАР НА ИНСТИТУЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ИВАНИЋ: ПРЕДСЈЕДНИШТВО БИХ ИЗВРШИЛО УДАР НА ИНСТИТУЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Постоји читав низ обавеза у ‘Програму реформи’ које је Предсједништво наметнуло и институцијама Федерације и Републике Српске. То је први пут да је Предсједништво својом одлуком наметнуло обавезе институцијама Републике Српске. То је, вјероватно, највећи удар на институције Републике Српске од Дејтона до данас – сматра Младен Иванић, почасни предсједник Партије демократског прогреса (ПДП).

Он је рекао да “Програм реформи” достављен Бриселу након што је НАТО објавио да је активирао МАП и то само због тога да би се нешто урадило након проглашења МАП.

– Тај програм се сад не зове АНП, него ‘Програм реформи БиХ’. МАП је дефинитивно активиран – рекао је Иванић у емисији Дан уживо Н1 телевизије.

Коментаришући случај Млађена Божовића, који није добио препоруку Комисије да буде изабран за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Босне и Херцеговине, Иванић је рекао да у томе не види ништа спектакуларно:

– Не мислим да је то нешто посебно спектакуларно, јер се односи на релацију СДА, с једне стране и ХДЗ и СНСД. Господин Божовић ће проћи, без обзира на то шта Комисија урадила. Сувише су једни с другима испреплетени да би ова ствар могла угрозити именовање. Очито ће СДА мало затезати, али претпостављам, на крају ће попустити.

За попуштање ће, од Милорада Додика, на крају добити неки уступак. Не би они ово радили да немају неку замисао, а показало се да кад господина Додика мало стиснете, он попусти увијек – рекао је Иванић.

Што се тиче новог Савјета министара БиХ, Иванић је рекао да цијела та екипа, репрезентација из Републике Српске, по његовом дубоком поимању, у односу на све претходне Савјете министара је репрезентација друге лиге.

– Врло слабог квалитета, врло слабог знања из области које покривају, али је то избор СНСД. Не мислим да се господин Божовић нешто издваја у односу на остале. У цијелом Савјету министара имате мало оних са дигнитетом. У питању је нека врста послушника који ће слушати своје шефове. Питање квалитета, нажалост, у овом тренутку уопште није важно – рекао је Иванић телевизији Н1.

(српскаинфо.цом)