ПРЕМИЈЕРИ СЛОЖНИ - Тегелтија: До краја јануара сједница Савјета министара и Влада Српске и ФБиХ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕМИЈЕРИ СЛОЖНИ - Тегелтија: До краја јануара сједница Савјета министара и Влада Српске и ФБиХ


Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је на данашњем, првом састанку са премијерима Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ) Радованом Вишковићем и Фадилом Новалићем разговарао о низу важних питања, начинима сарадње Савјета министара и влада ентитета, као и приоритетима за будући заједнички рад.

Он је новинарима након састанка у Сарајеву рекао да је договорено да прва заједничка сједница Савјета министара и влада Српске и ФБиХ буде одржана до краја јануара 2020. године, те да се заједничке сједнице у том формату одржавају једном годишње, док ће састанци предсједавајућег Савјета министара и премијера ентитета бити одржавани једном у три мјесеца.

Тегелтија је рекао да је на данашњем састанку разговарано о отвореним питањима – закону о ПДВ, извозу дрвних сортимената, процесу европских интеграција, реформи јавне управе, као и безбједности у БиХ.

Када је ријеч о приоритетима за будући рад, Тегелтија је истакао заштиту домаће привреде, са великим акцентом на пољопривреду, смањење оптерећења на рад и на тај начин омогућавање повећање плата запослених, процес фискализације, питање дигитализације, као и рјешавање спорног питања депоновања нуклеарног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској.

Према Тегелтијим ријечима, што се тиче техничких питања, разговарано је о поравнању између Српске и ФБиХ са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање, те фунционисању “Електропреноса БиХ”.

Тегелтија је најавио је да ће сутра у Сарајеву бити одржана прва сједница Фискалног савјета БиХ у новом сазиву.

– Очекујемо да на тој сједници усвојимо Глобални фискални оквир и документа која су потребна како би могли приступити изради буџета заједничких институција – рекао је Тегелтија. Он је прецизирао да је почетак сједнице Фискалног савјета заказан за 14 часова.

СРНА/Српска инфо