НОВА ПРАВИЛА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ У СРПСКОЈ: Од јануара 2020. до здравствене књижице преко Фонда здравственог осигурања :: Semberija INFO ::

 

НОВА ПРАВИЛА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ У СРПСКОЈ: Од јануара 2020. до здравствене књижице преко Фонда здравственог осигурања


За незапослене у Српској, који су на евиденцији Завода за запошљавање, нова година доноси велику промјену у остваривању права на здравствено осигурање. Умјесто преко бироа, готово 86.000 људи ово право ће од почетка наредне године остваривати директно у Фонду здравственог осигурања, на основу нових прописа у РС.

С обзиром на то да незапосленост од 1. јануара 2020. више неће бити основ за пријаву на осигурање, за сваког од њих појединачно ће се утврђивати нови основ по којем ће ови људи моћи да буду здравствено осигурани. Из Фонда поручују да то значи да ће почетком наредне године свако од њих појединачно морати да дође у Фонд, да би се пријавио на осигурање, када их Завод за запошљавање РС коначно одјави.

– Фонд здравственог осигурања РС проводиће пријаву на осигурање према законом утврђеним основама за пријаву на здравствено осигурање особа које су до сада по основу незапослености остваривали ово право. Већ се са Пореском управом ради на припреми свих аката и процедура да би се те измјене прописа провеле у пракси – кажу у Фонду здравственог осигурања РС.

Измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању у РС, које су на снази од половине новембра, у члану 10 утврђено је укупно 17 основа за пријаву на осигурање. Међутим, уз то су, за оне који не испуњавају ниједан од тих услова или право на осигурање не остварују као чланови породице осигураника, дате и неке нове могућности за пријаву.

– По први пут даје се могућност да основ за пријаву на осигурање буде старосна доб, специфична болест, лица без прихода и слично, ако не постоји ниједан други основ за пријаву на осигурање – наводе из Фонда.

То је прописано чланом 10а измјена Закона о здравственом осигурању.

Да ли ће и колико људи са бироа, евентуално, морати сами себи да уплаћују доприносе за здраствено, за сада није познато.

Фонд је већ донио и нови Правилник о утврђивању својства осигураног лица, матичној евиденцији, здравственој књижици и електронској здравственој књижици који, између осталог, прецизније регулише начин пријаве на осигурање и незапослених особа. У њему је наведено прецизно који документи треба да се предају уз пријаву за осигурање, за сваки од основа за будуће осигурање. Најчешће је то лична карта на увид, а некима ће требати и изјава да не остварују право на здравствено по неком другом основу, коју овјерава надлежни општински орган.
У припреми је, кажу у Фонду, и Упутство о пријави лица која су до сада право на здравствено осигурање остваривала преко бироа.

– Нама је најважније да је и законом остављен прелазни период, до краја фебруара 2020. године, како би се раздвојиле евиденције незапослених од права на здравствено осигурање о трошку Републике, а осигураници могли несметано да остварују право на здравствену заштиту. У конкретном случају, то су лица без прихода, односно они који нису осигурани по неком другом основу, а притом нису у стању да сами плаћају здравствено осигурање – истичу из Фонда.

Један од разлога да се пређе на ово за РС потпуно ново рјешење, јесте да се спријече злоупотребе система. Како наводе, неки људи остварују приходе по разним основама, формално су незапослени или раде у иностранству, а остварују права на терет осигураника који плаћају доприносе у РС, па се сада то мијења.

Српска на неки начин слиједи примјере земаља из окружења, јер ни у једној другој земљи у окружењу незапослена лица, изузев оних који примају новчану накнаду од Завода за запошљавање, не остварују право на здравствено осигурање по основу незапослености.

Завод: Сви ће и даље имати право на осигурање

“У новембру 2019. године ступио је на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, а у складу са тим обавјештавамо вас да ћете од 1. јануара 2020. право на здравствено осигурање остваривати у Фонду здравственог осигурања РС”, наводи се у обавјештењу Завода за запошљавање РС за незапослене особе.

–  У вези с тим потребно је да се јавите у пословницу Фонда здравственог осигурања, ради остваривања права на здравствено осигурање. Сва незапослена лица ће и даље остваривати право на здравствено осигурање, али путем Фонда здравственог осигурања. И лица која су пријављена на евиденцију као активни тражиоци посла, од 1. јануара 2020. године ово право ће остваривати путем Фонда здравственог осигурања. У складу с наведеним Законом, Завод за запошљавање РС од 1. јануара неће водити евиденције о лицима која су била пријављена ради остваривања других права тако да ова лица нису у обавези да се јављају Заводу сваких 6 мјесеци – наводе из Завода, те додају да се све додатне информације могу добити у бироу код савјетодавца или шефа бироа.

Српска инфо


ПОГОДНОСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ТРАЖЕ ПОСАО

Они који стварно траже посао добиће низ погодности,  па и могућност суфинансирања добрих бизнис планова за почетак сопственог посла.

Између седам и осам хиљада грађана са подручја Семберије и Мајевице или око осамдесет процената од око 10.000 незапослених, од Нове године ће бити брисано са евиденције Завода за запошљавање, филијале у Бијељини јер Завод губи надлежности из области здравственог осигурања.

Ово ће се радити сукцесивно, након истека права која се сада дају најдуже на шест мјесеци, тако да ће процес трајати и до јуна наредне године.

Новим законом се пооштравају и захтјеви Завода према активним тражиоцима посла, јер се морају јављати Бироу сваког мјесеца.

Они који се не буду жељели јављати сваког мјесеца, биће брисани са списка. Остаће само они који хоће да раде или да покрену свој бизнис. Са друге стране, повећава се накнада за незапослене. Продужава се и рок у којем је примају са најдужих 12 на 24 мјесеца.