Шаровић: Додик једним потписом развластио Српску и успоставља нове институције на нивоу БиХ :: Semberija INFO ::

 

Шаровић: Додик једним потписом развластио Српску и успоставља нове институције на нивоу БиХ


Република Српска се потпуно развлашћује из процеса одлучивања о "Процесу Реформи БиХ" који се преноси на ниво БиХ, што се јасно види из у петак објављеног документа – казао је данас у Билећи предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић гдје је боравио у посјетио ОО СДС Билећа.
 
„За даље усвајање одлука о интегрисању БиХ у НАТО одлуке ће доносити искључиво  институције на нивоу БиХ, док се Република Српска потпуно развлашћује“ – истакао је Шаровић.


 
Предсједник СДС је рекао да је својим потписом Додик дао сагласност на документ у коме се на више мјеста понавља да су евроатлантске интеграције један од спољнополитичких циљева БиХ као и да БиХ преузима обавезу учешћа у заједничким вјежбама, али и војним интервенцијама у трећим земљама.
 
„Спорно је и што се „Програмом реформи БиХ“ правно "бетонира" постојање Суда и Тужилаштва БиХ и ВСТС-а али и најављује успостава нове судске инстанце на нивоу БиХ - Апелационог суда БиХ“ – казао је Шаровић.
 
Он је поновио да је Додик потписао документ који предвиђа мјере којима се тражи утицање на јавност у циљу подршке евроатланстким интеграцијама, тј. прикључењу НАТО као и да ће сектор науке са нивоа Републике Српске дјеловати у циљу даљег развијања партнерства, све до прикључења у НАТО.
 
„Преузета је обавеза потпуног усклађивања Оружаних снага БиХ са НАТО стандардима, предвиђа се да основе безбједносне политике чине активно учешће у евроатланстким процесима, посебно ЕУ и НАТО као и да у одбрамбеном планирању БиХ мора да "испуњава обавезе на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама"“ – нагласио је предсједник СДС-а.
 
Шаровић на крају сматра да је највећа Додикова издаја пристанак да се војна имовина коју смо до сад успјели сачувати, сада књижи на Министарство одбране БиХ као и то да се БиХ овим документом од 2023. обавезује да ће своје војнике а самим тим и војнике српске националности, ставити на располагање НАТО-у за војне интервенције у трећим земљама.
 
 СДС - Сектор за политику и медије