Све поре друштва у БиХ у раљама корупције :: Semberija INFO ::

 

Све поре друштва у БиХ у раљама корупције


БАЊАЛУКА - У Босни и Херцеговини ниједан велики случај корупције није процесуиран, нити је доживио неку врсту епилога, тако да је комплетно друштво веома резигнирано и разочарано сматрајући да нам је корупција постала стил живљења и нешто што је прихватљиво, казала је Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке.

Поводом Међународног дана борбе против корупције, 9. децембра, она, као и други аналитичари, сматра да је стање у вези с питањем корупције у БиХ веома лоше.

"Не можемо рећи да нису постојали неки покушаји сузбијања, али су резултати једноставно изостали", нагласила је Топићева те додала да се против корупције у овом моменту боре само појединци, одређени медији и невладине организације.

Игор Вукајловић, технички секретар Удружења грађана "Тендер", казао је, говорећи о корупцији у јавним набавкама у БиХ, да се у посљедњих годину дана у вези с питањем њеног сузбијања није ништа десило.

"Прво зато што власт на нивоу БиХ није била формирана, тако да процес који је требало да функционише у смислу измјене закона нису радили, чак је некакав приједлог закона направљен и раније, али он још није ушао у парламентарну процедуру због неуспостављања власти", рекао је Вукајловић за "Независне".

Према његовим ријечима, краде се и даље енормно, а све више набавки спроводи се на начин да буду или нетранспарентне или оне које су транспарентне да се намјесте за неког одређеног.

Хасим Шаботић, директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ истакао је да БиХ има заокружен стратешки оквир борбе против корупције, али и да је евидентно непостојање јасних канала комуникације и сарадње између различитих нивоа власти.

Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ, рекао је да се грађани Сарајева већ неколико дана гуше због лошег квалитета ваздуха, а да се сваког дана грађани широм БиХ гуше због корупције.

Он је признао да је ВСТС неефикасан, те је најавио да Амбасада покреће нови пројекат у сфери борбе против корупције, нарочито у области јавних набавки.

"Пружићемо помоћ грађанима и звиждачима који су спремни да пријаве корупцију и да се боре против ње у својим заједницама. Желимо их оснажити за стварање културе која одбацује корупцију и спречава да јавна средства заврше у џеповима појединаца", рекао је он.

Метју Филд, британски амбасадор у БиХ, рекао је да више од 80 одсто становништва БиХ сматра да су здравство, образовање, полиција и правосуђе подложни корупцији, што је неприхватљиво.

О алармантној ситуацији у вези с питањем корупције у БиХ говори и недавна ситуација, када је Рајнхард Прибе, њемачки правни експерт, представио Европској комисији, државама чланицама ЕУ и властима БиХ главне налазе извјештаја независних виших експерата о питањима владавине права у БиХ.

"Налази експерата указују на низ дубоко забрињавајућих недостатака у владавини права у Босни и Херцеговини", наведено је у саопштење Делегације ЕУ у БиХ.

ЕУ је позвала све политичке лидере у БиХ, надлежне власти, правосудне институције и све носиоце правосудних функција да се одмах почну бавити налазима извјештаја и одговарајућим кључним приоритетима који су идентификовани у мишљењу Комисије.

Припадници Полицијске станице Требиње јуче су, заједно са представницима Амбасаде САД у БиХ (ИЦИТАП програм), дијељењем промотивних летака обиљежили Међународни дан борбе против корупције.

"Марш за жртве корупције"

Поводом Међународног дана борбе против корупције у организацији невладиних организација и удружења јуче је одржан "Марш за жртве корупције" испред зграде Парламентарне скупштине БиХ.

На маршу је учествовало стотинак грађана и неколико невладиних организација и удружења из Сарајева, Бањалуке, Бијељине и Добоја.

Извршни директор Центра за развој медија и анализу Елдин Карић изјавио је да су на овај начин жељели скренути пажњу на проблем корупције у држави те тако допринијети борби против корупције и криминала.

​(Агенције)