Здравство Српске се гуши у огромним дуговима :: Semberija INFO ::

 

Здравство Српске се гуши у огромним дуговима


Према недавно ажурираној "црној листи", међу највећим дужницима предњаче јавне здравствене установе чији дуг износи 350 милиона марака.

"И даље су највећи дужници јавне здравствене установе. Међу њима је и привредно друштво Бирач од 33 милиона у стечају. Дакле, дуговања су 260 милиона доспјела, а неизмирена. Укупна дуговања здравствених установа узимајући у обзир чињеницу да је највечи дио тих дуговања репрограмиран, су негдје око 350 милиона марака", објашњава Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.  

Члан Сектора за здравство у Социјално - економском савјету СДС-а и бивши министар здравља Слободан Станић, поручује да су задужења болница могла бити и већа да није било комерцијалних кредита.

"Да Клинички центар није подигао 55 милиона, да болница у Источном Сарајеву није подигла 1,2 милиона марака, болница у Невесињу 1,7 милиона, да болнице у Добоју, Фочи и Бијељини заједно нису подигле кредит у износу од 14 милиона марака, још би то стање било драстичније и много горе", истиче Станић. 

Станић поручује да је здравству потребна реформа којом би требало да буду обухваћени сви актери система здравствене заштите, а коју би провела Влада РС. Неопходно је, како додаје, испитати све коруптивне афере, провјерити који критеријуми се поштују приликом градње здравствених установа, као и истражити све односе и везе са јавним партнерима. Тек тада, могуће је очекивати бољу слику здравства РС.

БН ТВ