Додик: Договор о формирању власти не значи пут у НАТО :: Semberija INFO ::

 

Додик: Договор о формирању власти не значи пут у НАТО


Одлука о усвајању Програма реформи, која је омогућила долазак кадра СНСД на чело Савјета министра, за опозицију у РС представља акт издаје позиције о војној неутралности.

Сарајево – Председништво БиХ именовало је Зорана Тегелтију, кандидата Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за председавајућег Савјета министара БиХ, и умјесто АНП-а (Националног годишњег програма за НАТО), којим је Странка демократске акције (СДА) условљавала формирање власти на нивоу БиХ, усвојило Програм реформи БиХ, који ће, као компромисно рјешење, бити послат у сједиште НАТО-а у Бриселу, и то тек након што Тегелтија и званично преузме дужност предсједавајућег.

Коначни договор трочланог председништва, којим је стављена тачка на вишемјесечна политичка препуцавања око формирања власти на нивоу БиХ, изазвао је негативне реакције опозиције у Републици Српској (СДС и ПДП) и појединих бошњачких странака са сједиштем у Сарајеву.

Лидери СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић оптужили су српског члана Председништва БиХ Милорада Додика за издају, наводећи да је подршком Програму реформи БиХ „прекршио Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности” и да је, како је то рекао Шаровић, „одустао од својих принципа”.

Додик пак тврди да усвојени Програм реформи „није АНП” и да он ни на који начин не значи приближавање НАТО, нити прејудицира чланство у тој војној алијанси, што, нагласио је он, пише и на првој страни тог документа.

„Никакав документ који прејудицира чланство у НАТО није усвојен. Чак се отворено у документу каже да он не прејудицира чланство и да је за сваку врсту кретања ка чланству потребна одлука Председништва БиХ”, навео је Додик и нагласио да се у реформском програму који их „у суштини доводи у позицију коју има Србија” налази неколико добрих ствари за Републику Српску.

Он сматра да се на сједници Председништва БиХ „није ништа драматично десило”, јер и даље „има много неријешених питања и проблема”, и да „након овога нико неће добити политичке поене”.

Након сједнице Председништва БиХ, бошњачки члан те институције Шефик Џаферовић потврдио је да је усвојен документ који „омогућава наставак сарадње са НАТО” и да у доношењу одлуке о именовању Тегелтије за председавајућег „нема побједника нити побјеђеног” од, како је то он казао, било којег политичара или било које политике.

„Овде је постигнут консензус међу члановима председништва. Ми смо једногласно донијели ту одлуку. Било је како сам све вријеме говорио. Није могућ ни Џаферовићев, ни Додиков, ни Комшићев диктат, нити било какав диктат унутар БиХ”, навео је Џаферовић.

Међутим, у појединим странкама у Федерацији БиХ, у Социјалдемократској партији(СДП), на примјер, сматрају да је Тегелтија именован  зато што су Џаферовић и хрватски члан Жељко Комшић, „науштрб државних интереса,” попустили Додику и „свјесно зауставили НАТО пут БиХ”.

„Очито безусловна капитулација пред жељама Милорада Додика покушава да се замаскира срамотним тумачењем о слању накарадног Програма реформи, умјесто АНП-а, у сједиште НАТО-а. Поразно је да су након 13 мјесеци и упорног понављања да је АНП неупитан и да без њега нема никакве власти, исти тај АНП олако бацили под ноге”, изјавио је потпредседник СДП-а Зукан Хелез, поручивши како су „сада у потпуности јасне најаве председника СДА Бакира Изетбеговића да без Додика нема НАТО пута”, те како је „Додикова политика минимизирања БиХ и њених институција доживела потпуни тријумф у Сарајеву”.

poltika.rs/infobijeljina.com