ПОСТАВЉЕНА НАЈВЕЋА ЈЕЛКА НА СВИЈЕТУ :: Semberija INFO ::

 

ПОСТАВЉЕНА НАЈВЕЋА ЈЕЛКА НА СВИЈЕТУ


Foto: Valentina Mišljenović/RAS Srbija
Западноноњемачки град Дортмунд најпознатији је као дом фудбалског клуба Борусија, али посљедњих година све је познатији и као мјесто гдје се у самом центру града поставља највећа јелка на свијету.

Са чак 45 метара висине ова јелка увелико надвисује све зграде које је окружују и фасцинантан је призор, а посебно када се узме у обзир да је, према доступним информацијама, направљена од око 1.700 правих борова који се посебно узгајају баш за ову прилику.
 
Како се на самом мјесту увјерио и репортер Српскаинфо протеклог викенда, да би се ова јелка, сложена на огромном металном оквиру, саставила и украсила са око 48.000 свјетиљки, користе се неки од највећих грађевинских кранова. Управо они, између осталог, на сам врх јелке подижу и великог украсног анђела високог чак 4 метра, који употпуњује празнични доживљај.

Ових дана у Дортмунду се завршава постављање јелке која током новембра и децембра доминира центром града, те око 300 дрвених штандова у њеном окружењу који заједно чине један од највећих божићних вашара у Њемачкој.
Дортмундски божићни вашар, који се одржава од 21. новембра до 30. децембра, сваке године окупља хиљаде становника, али и туриста који на отвореном уживају у традиционалној њемачкој храни, куваном вину, пунчу и концертима који се ту одржавају у празнично вријеме.

(српскаинфо.цом)