МИКИ МАУС - НАЈСЛАВНИЈИ МИШ НА СВИЈЕТУ :: Semberija INFO ::

 

МИКИ МАУС - НАЈСЛАВНИЈИ МИШ НА СВИЈЕТУ


Он је оскаровац, има звијезду на холивудској стази славних, позира с америчким предсједницима и још се добро држи упркос поодмаклој доби. Учествовао је у Другом свјетском рату, рекламирајући гас-маске, а његов су лик портретисали бројни умјетници, укључујући и Ендија Ворхола.

Иако је први цртић с ликом Мики Мауса угледао свјетло дана 15. марта 1928. године, своју годишњицу слави 18. новембра. Наиме, први је цртић с Микијем, “Луд за авионом”, испрва пропао, као и његов насљедник “Галопирајући Гаучо”. Међутим, 18. новембра је у њујоршком биоскопу приказан први цртић с Микијем који је постао хит, “Пароброд Вили”, па су творац Волт Дизни и армија обожавалаца просудили да је феномен моћног миша рођен на тај датум.

Већ је 1929. ухати и зубати малишан постао мода широм Сједињених Америчких Држава, а Волт Дизни одмах је на тржиште избацио бројне производе с Микијем као заштитним знаком. Двије године касније покренуо је и Мики Маус клуб за најмлађе обожаваоце. 

Прво преобликовање Мики је доживио 1935. из руку Фреда Мура. Претходни су цртачи осмислили миша као низ кругова, што му је ограничавало кретање, а Мур му је подарио крушколико трупло, зјенице, бијеле рукавице и краћи нос. Исте се године Мики први пут појавио у боји у цртићу “Концерт за оркестар”. Употреба Техниколора била је толико оригинална да се овај филм и данас сматра ремек-дјелом.

До 1937. Дизни студио избацивао је просјечно један цртић мјесечно, а сам Волт је давао мишу пискутави глас. Мики је приказан као диригент оркестра, ловац, кројач, фудбалер, војник. Упадао је у многе невоље, али је из њих излазио спашавајући успут и друге. 

Мики Маус је у протеклих 91 годину често правио и велике паузе, те се чак 30 година, од 1953. до 1983., није појавио на филму, али остао је најпрепознатљивији лик на планети. Наводно његов лик препознаје 98 одсто дјеце свијета. Данас живи у видео играма и књигама, на интернету, на земаљској и сателитској телевизији и највећи је мамац за купце у специјализованим трговинама Дизнијеве компаније. 

Портал Сембероја ИНФО - М. Решидовић