ЕУ: ДВИЈЕ НОВЕ ЛОКАЦИЈЕ ЗА ПРИЈЕМ МИГРАНАТА У БИХ ТРЕБАЈУ ВОДИТИ КА ДУГОРОЧНИЈИМ РЈЕШЕЊИМА :: Semberija INFO ::

 

ЕУ: ДВИЈЕ НОВЕ ЛОКАЦИЈЕ ЗА ПРИЈЕМ МИГРАНАТА У БИХ ТРЕБАЈУ ВОДИТИ КА ДУГОРОЧНИЈИМ РЈЕШЕЊИМА


Ова одлука ће смањити притисак на властима Бихаћа и Унско-санског кантона који су до сада миграцијски прилив носилy на својим плећима, поручују из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Европска унија је информисана о одлуци власти Босне и Херцеговине да се додијеле двије додатне локације за пријем миграната на подручју изван Унско-санског кантона.
- Ова одлука ће смањити притисак на власти Бихаћа и Унско-санског катона који су до сада миграцијски прилив носили на својим плећима. ЕУ ће наставити са ангажманом како би помогла у изналажењу одрживих и прихватљивих рјешења за све. Значајна ЕУ средства већ су доступна за оспособљавање ових нових локација. Очекујемо да ће ово довести до брзог затварања локације Вучјак, поручили су из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се додаје да приоритети финансијске подршке Европске уније такође укључују и пружање хуманитарне помоћи, смештај, храну, одјећу, комуналије, медицинску помоћ, образовање, те услуге заштите дјеце.
-Од 36 милиона евра помоћи Европске уније која је пружена од почетка 2018. године, готово 94 одсто је потрошено на бригу за мигранте, укључујући успостављање и управљање пет привремених прихватних центара (Ушивак, Борићи, Бира, Мирал и Седра). Преосталих шест одсто искориштено је за помоћ Босни и Херцеговини у циљу јачања капацитета за управљање миграцијама, поручују из Делегације ЕУ.

Очекују од свих власти у земљи да заједно и у доброј намјери наставе да раде на проналажењу начина за подјелу одговорности и дугорочна рјешења.

Портал Семберија ИНФО - М. Решидовић