Лоше вести из Америке уздрмале тржиште кукуруза :: Semberija INFO ::

 

Лоше вести из Америке уздрмале тржиште кукуруза


Foto: Pixabay

Извор: Политика


На европском тржишту житарица дешава се нешто необично по мишљењу аналитичара – „стари” кукуруз и пшеница добијају на важности.

Како преноси портал „Агроинфонет”, на овакво стање вероватно утиче прогноза о слабијој жетви овога лета. Кукуруз такође добија значајну подршку смањеним очекивањима производње у Америци и Бразилу. Понуда за кукуруз у новембру ове године, после јесење бербе, исноси 198 евра по тони.

Министарство пољопривреде САД, чији су извештај берзе с нестрпљењем очекивале, објавило је да се очекује смањење површина под кукурузом за око пет одсто у предстојећој сетви. Ова вест аутоматски је изазвала раст цене кукуруза на берзама. Претпоставка је да ће се сејати мање због прошлогодишњег обилног рода. 

– Аналитичари, међутим, упозоравају да постоји могућност промене процене сетве. Садашњи раст цене кукуруза на берзи могао би неке фармере да стимулише да, ипак, посеју више кукуруза него што им је било у плану – пише овај портал и напомиње како ће јунски извештај бити одлучујући за реалну процену будућег јесењег рода.


Последња дешавања отварају могућности да цена житарица порасте али би послове европских ратара могао поново да поквари увоз из Украјине.

Како се наводи, Шпанија увози велике количине сточне пшенице, а за два месеца 2024. укупан увоз пшенице у Европску унију из Украјине био је четири милиона тона, док је прошле сезоне у истом периоду износио три милиона тона. Италија је такође увезла велике количине дурум пшенице из Русије. Незванично се помиње да је од јануара до новембра 2023. ушло око 400.000 тона. У истом периоду 2022. године те количине су биле значајно мање, свега око 32.000 тона. Због тога се наводи да су најављене царине за жито, од 95 евра по тони,  умириле домаће ратаре јер су они били доведени у тешку ситуацију али и дилему да ли уопште да сеју дурум пшенцу која је од великог значаја за произвођаче тестенина у Италији.

Када је реч о нашој берзи, повећана тражња на тржишту кукуруза наставила се и претходне седмице, док је понуда била слабија. Средња цена износила је 17,17 динара за килограм, без ПДВ-а, што је у односу на седам дана раније раст од 2,24 одсто. У укупном обиму промета кукуруз је учествовао са 37 одсто. Истовремено, надлежни у извештају истичу да је, после дужег периода слабе активности на тржишту пшенице, протекле недеље она била доминантна култура у трговању, чинећи 59 одсто укупног обима промета. У односу на претходну седмицу такође је био приметан раст цене жита од 1,88 одсто.