Данас је Међународни дан студената :: Semberija INFO ::

 

Данас је Међународни дан студената


Студенти нису довољно припремљени након самог завршетка студија да пронађу посао, каже члан Студентског парламента Игор Кнежевић

Академци у Србији, дебатом и предавањима, обележавају Међународни дан студената у знак сећања на 17. новембар 1939. године, када су нацисти погубили 20 прашких студената који су протестовали против окупације.

Међународни дан студената, који се обележава у знак сећања на страдање студената, симбол је борбе за демократско друштво и боље образовање. Као најбитније питање данас, најчешће се наводи жеља за проналаском посла у струци.

„Студенти нису довољно припремљени након самог завршетка студија да пронађу посао”, рекао је члан Студентског парламента Игор Кнежевић за РТВ.

Он је додао да верује да би студенти већим  укључивањем у неформално образовање, учешћем у раду студентских организација, проширили своје видике, отишли на неку праксу и били припремљенији за тржиште рада када заврше факултет.

Нови Сад је као Омладинска престоница Европе за 2019. годину укључио у своје програме преко 200.000 младих са циљем интеграције у друштво. Због тога су и узели учешће у обележавању Дана студената.

„Организујемо дебату. Желимо да подстакнемо критичко мишљење код студената. Лајтмотив и тема нам је цитат Доситеја Обрадовића: „Књиге, браћо, књиге, а не звона и прапорци”, рекла је Наташа Игић из ОПЕНС-а.

Комитет за међународу сарадњу студената медицине Србије ће поводом Међународног празника, 18. новембра на Медицинском факултету Универзитета у Београду, организовати предавање на тему „Савремене методе лечења проширених вена”.

Студенти медицине ће имали прилику да се, кроз предавања и практичне примере, Др Дарија Јоцића, васкуларног хирурга, упознају са свим дометима минимално инвазивних приступа лечења ове распрострањене болести.

Представник Комитета, Емре Чичо иначе студент Медицинског факултета у Београду, објаснио је да је једна од најважнијих активности организације да  студентима приближи материје које се довољно не обрађују у окциру редовне наставе, а представљају поље интересовања студената медицине.

„Главне активности се тичу једномесечног стручног усавршавања студената у интернационалним медицинским центрима где током године из Србије на размену оде око 200 студената, али исти тај број из различитих делова света има прилику да се упозна и са радом неке од клиника у Србији”, објаснио је Чичо.

Он каже и да је Комитет за међународну сарадњу студената медицине пуноправни члан интернационалне федерације студената медицине (ИФМСА) од 1953. године и представља једну од најстаријих чланица овог угледног и највећег Удружења студената на свету, насталог у циљу да се помоћу једне организације уједине сви студенти медицине овога света.

Рад Комитета је подељен у шест Одбора и то Одбор за професионалну размену, научну размену, јавно здравље, људска права и мир, медицинску едукацију и сексуално и репродуктивно здравље.

У Србији организација има активне Комитете на свим Медицинским факултетима у Србији - у Новом Саду, Београду, Крагујевцу, Нишу и Косовској Митровици.

​politika.rs