У свијету се годишње баци милијарду тона хране :: Semberija INFO ::

 

У свијету се годишње баци милијарду тона хране


Извор: Фена (С.М.) / БХРТ

Процјењује се да је у свијету током 2022. године бачено око 19 посто глобално произведене хране, односно око 1,05 милијарди метричких тона, наводи се у новом извјештају Уједињених нација (Метричка тона једнака је 1.000 килограма).

Извјештај о индексу отпада од хране Програма УН-а за околиш, који је објављен данас, прати напредак земаља у преполовљавању отпада од хране до 2030. године.

УН су саопштиле да се број земаља које су пријавиле индекс скоро удвостручио у односу на први извјештај из 2021. године.

Тај извјештај процјењује да је 17 посто глобално произведене хране у 2019. години, односно 931 милион метричких тона, бачено. Аутори су упозорили на директна поређења због недостатка довољно података из бројних земаља.

Свака особа баца око 79 килограма хране годишње

Извјештај је зједнички рад УНЕП-а и Акционог програма за отпад и ресурсе (WРАП), међународне хуманитарне организације.

Истраживачи су анализирали податке земаља о домаћинствима, угоститељским објектима и трговцима на мало. Открили су да свака особа баца око 79 килограма хране годишње, што је једнако најмање милијарду оброка који се бацају широм свијета дневно.

Већина отпада, 60 посто, долази из домаћинстава. Око 28 посто долази из услужних дјелатности с храном или ресторана, а око 12 посто од трговаца.

"То је дивљање", рекла је коауторица Клементинае Оконор, главна особа за борбу против расипања хране у УНЕП-у, те додала:

"То нема никаквог смисла, и то је комплициран проблем, али кроз сарадњу и системско дјеловање, може се ријешити".

Извјештај долази у вријеме када се 783 милиона људи широм свијета суочава с хроничном глађу, а бројна мјеста се суочавају са све дубљом кризом хране. 

Рат Израела и палестинског покрета Хамас и насиље на Хаитију погоршали су кризу, а стручњаци кажу да је глад неминовна у сјеверној Гази и да се приближава Хаитију, преноси АП.