Граде највећу електрану на свету, из енергије Сунца и ветра струја за 16 милиона домова :: Semberija INFO ::

 

Граде највећу електрану на свету, из енергије Сунца и ветра струја за 16 милиона домова


Извор: Политика

​Индија гради највећу електрану на свету, површине пет пута веће од Париза, а производиће струје довољно за напајање једне Швајцарске.

Њу Делхи – У Индији се гради највећа електрана за производњу струје у свету. По површини пет пута је већа од Париза, а видљива је и из свемира. Производиће струје довољно за напајање једне Швајцарске.

Џиновска електрана на сунце и ветар неплодну слану пустињу на ивици западне Индије претвориће у један од најважнијих извора чисте енергије на целој планети.

„Толико је огроман пројекат да више и не рачунамо,” каже Саган Адани, човек задужен за изградњу ове мега електране, у интервју за амерички Си-Ен-Ен.

Сагар Адани је извршни директор „Адани грин енерџи лимитед”.  Он је нећак Гаутама Аданија, другог најбогатијег човека у Азији, чије богатство од 100 милијарди долара потиче од „Адани групе”, највећег индијског увозника угља и водећег рудара прљавог горива. Ова компанија основана 1988. године, има послове у областима од лука и термоелектрана до медија и цемента.

Њена фирма за чисту енергију сада гради велику соларну и ветроелектрану у западној индијској држави Гуџарат по цени од око 20 милијарди долара. Биће то највећи обновљиви енергерски парк на свету када буде завршен за око пет година. Производиће  довољно чисте струје за напајање 16 милиона индијских домова.

Успех Парка обновљиве енергије Кхавда је од кључног значаја за напоре Индије да смањи загађење и постигне своје климатске циљеве, док истовремено задовољава растуће енергетске потребе најмногољудније нације на свету и највеће економије која се најбрже развија.

Угаљ и даље чини 70 одсто електричне енергије коју Индија производи.

Електрана је смештена само 12 миља од једне од најопаснијих светских граница које раздваја Индију и Пакистан. Парк ће се простирати на више од 200 квадратних миља и биће највећа електрана на планети без обзира на извор енергије, саопштио је АГЕЛ.

„Тако велики регион, регион који је ненасељен, нема дивљих животиња, нема вегетације, нема становника. Не постоји боља алтернативна да се употреби то земљиште“, каже Адани.

Гаутама Адани планира да уложи 100 милијарди долара у енергетску транзицију током наредне деценије, при чему је 70 одсто инвестиција намењено чистој енергији.

Заокрет Адани Групе у погледу чисте енергије долази у тренутку када је Индија себи поставила амбициозне климатске циљеве. Премијер Нарендра Моди обећао је да ће обновљиви извори као што су соларна енергија и енергија ветра испунити 50 одсто енергетских потреба Индије до краја ове деценије.