Промијењен датум отварања Арнаудије: Биће отворена на дан рушења :: Semberija INFO ::

 

Промијењен датум отварања Арнаудије: Биће отворена на дан рушења


Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА – Џамија Арнаудија у Бањалуци биће свечано отворена 7. маја, односно на дан њеног рушења, умјесто 4. маја како је првобитно најављено.

Потврђено је ово данас на сједници Организационог одбора за свечано отварање Арнаудија џамије.

"Сједница је била усмјерена у правцу формирања оперативних тимова, који ће, свако у свом ресору и сегменту, припремити програм отварања и сву другу подршку која је потребна да се ова активност проведе на највишем нивоу, како то ова џамија заслужује", истакао је Исмаил Смајловић, муфтија бањалучки и предсједник Организационог одбора.

Исмир Хусеџиновић, предсједник Извршног одбора Меџлиса Исламске заједнице Бањалука, нагласио је да је отварање Арнаудије велика радост за Бањалучане.

"Арнаудија џамија срушена је 7. маја 1993. године, и хвала Богу бит ће отворена 7. маја, што ће бити велика радост за све Бањалучане, за све људе добре воље, који су очекивали и који су се, дуги низ година распитивали, зашто још не отварамо Арнаудију. Она је задња џамија, од 16 порушених у Бањалуци, која је коначно завршена и можемо је отворити да буде од користи свим њеним вјерницима, а како вјерницима тако и другим људима који поштују вјеру, хисторију Бањалуке, јер је она хисторијски споменик овог града, као што је то и наша Ферхадија", рекао је он.

Иначе, Арнаудију је 1595. године подигао дефтердар Хасан ефендија, а џамија је реконструисана у аутентичном стилу.