Међународни дан ријека: Подизање свијести о важности очувања ријека као најважнијег водног ресурса :: Semberija INFO ::

 

Међународни дан ријека: Подизање свијести о важности очувања ријека као најважнијег водног ресурса


Извор: Фена (Х.С.) / БХРТ

Међународни дан ријека обиљежава се сваке године 14. марта како би се скренула пажња на важност очувања тих виталних екосистема.

Ријеке су извор живота за милионе људи широм свијета, пружајући питку воду, храну, природно станиште за многе врсте и кључне економске ресурсе.

Овогодишња тема, “Заједно за ријеке”, истиче важност сарадње и ангажмана свих сектора друштва у заштити и очувању ријека.

Едукација игра кључну улогу у подизању свијести становништва о повезаности између њихових активности и здравља водних екосистема.

Кроз образовање свих узраста становништва могу се потакнути позитивне промјене у понашању и праксама како би се осигурала дугорочна одрживост свих ријека.

Међународни дан ријека прилика је и за различите актере, од владиних институција до цивилног друштва и појединаца, да се уједине у циљу заштите наших ријека за будуће генерације.

У склопу обиљежавања тог дана Удружење Ресурсни Аархус центар у БиХ данас ће на прес-конференцији указати на непоштивање Правилника о еколошки прихватљивом протоку, те упозорити како мини хидроелектране у Федерацији Босне и Херцеговине, тачније њих 70, не раде по процедурама правилника о еколошки прихватљивом протоку (ЕПП).

ЕПП правилник, унапријеђен коментарима од Аархус центра у БиХ и признат од агенција за воде и Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, иде у корист очувања биодиверзитета и екосистема бх. ријека чији су токови испресијецани мини хидроелектранама.

Међународни дан ријека (International Day of Action for Rivers) је усвојен од учесника Првог међународног састанка људи угрожених бранама, одржаног у Цуритиби, у Бразилу, 14. марта 1997. године.

Скупу су присуствовали представници 20 држава, који су донијели “Декларацију из Цуритибе”, названу још и “Потврда права на живот и средстава за живот људи афектираним великим бранама”.

"Да бисмо ојачали свој покрет изградићемо и ојачати регионалне и међународне мреже. Да бисмо симболизирали своје растуће јединство проглашавамо да ће од сада 14. март бити Међународни дан борби против брана и борби за ријеке, воде и живот", стоји у Декларацији.

Послије десетине хиљада изграђених брана, а међу њима високо деструктивних за хидроелектране, послије 80 милиона исељених и 400 хиљада км2 потопљене земље, таква Декларација је била и очекивана. Тако се 14. март обиљежава и под називом “Међународни дан борбе против високих брана”.

Босна и Херцеговина је једна од богатијих земаља што се тиче водног потенцијала, па се за њу може казати и да је земља ријека.

Такође, Босна и Херцеговина је на туристичким картама Европе и свијета позната по чистим и нетакнутим ријекама са многобројним водопадима изнимне љепоте, међутим, данас чистоћа многих ријека није на завидном нивоу.

Због наведеног активисти, невладине организације и представници локалних заједница истичу потребу да у циљу враћања у некадашње природно стање, заштите ријечних екосистема неопходно је више бринути о ријекама те укључити владин и невладин сектор у те активности.