Блок 7 ХЕ Тузла неће бити изграђен, БиХ мора тражити алтернативно рјешење :: Semberija INFO ::

 

Блок 7 ХЕ Тузла неће бити изграђен, БиХ мора тражити алтернативно рјешење


Извор: БХРТ/Самир Кахровић (Ј.К.)

Електропривреда Босне и Херцеговине раскинула је уговор са партнерима из Кине за изградњу Блока 7 Термоелектране Тузла. Уговор је потписан прије десет година, а изградња никада није почела због америчких санкција кинеским компанијама и немогућности да се у Блок 7, угради америчка технологија. Електропривреда БиХ није прихватила кинески приједлог о алтернативним добављачима кључне опреме и цијели пројекат је доживио очекивани крај.

Како од Блока 7 Термоелектране Тузла дефинитивно неће бити ништа, Влада Федерације Босне и Херцеговине мора тражити алтернативу како би се одржала енергетска самосталност. Постојећи блокови Термоелектране Тузла ће се модернизирати и прилагодити траженим стандардима емисије ЦО2, најављује федерални премијер, а једна од алтернатива Блоку 7 је и изградња три хидроелектране на ријеци Дрини.

НЕРМИН НИКШИЋ, премијер ФБиХ

"Гдје би, преко Вијећа министара, и наравно Државне комисије за концесије, заједно са Републиком Србијом договорили изградњу три хидроелектране по принципу 50-50 посто, гдје би у ових 50 посто Босна и Херцеговина била Електропривреда Републике Српске и Електропривреда Федерације БиХ, као равноправни партнери."

Вјероватно је у неповрат отишло уложених 20 милиона КМ у радове за припрему терена за Блок 7, а још је непознаница шта ће бити са 214 милиона КМ, које су уплаћене авансно Кинезима за градњу Блока 7.

ВЕДРАН ЛАКИЋ, министар индустрије, енергетике и рударства ФБиХ

"Било би можда најбоље да сачекамо ову информацију и да је добро изанализирамо и да вам дамо потпуну и тачну и прецизну информацију, што ће бити врло брзо."

Прихваћене обавезе наше земље према Европској енергетској заједници морају се поштовати, али енергетски стручњаци упозоравају власти да не смију брзоплето доносити одлуке у процесу енергетске транзиције. Неминовно је, ако се хоће одржати енергетска независност, да се осигура један микс енергетских извора.

МИРСАД ЏОНЛАГИЋ, енергетски стручњак

"Али, да не буде ексклузивно или мини хидроелектране или вјетроелектране или соларне електране. Сви они скупа имају негативан утицај на околину, да се сад не упуштам у те детаље и да објашњавам. Дакле, ништа није идеално, али се све то може хармонизирати, и спаљивање отпада и биомасе.“

Због проблема у федералним рудницима угља, неминовна су поскупљења струје. Међутим, поједини парламентарци упозоравају Електропривреду Босне и Херцеговине да није одабрала добар метод за дизање цијена струје. Увођење блок тарифе у формирању нових, виших цијена електричне енергије би могло, као дискриминаторно рјешење, бити оборено на уставном суду.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, заступник у ЗД ПФБиХ

“Користи се једна, рекао бих врло непоштена, нефер флоскула, каже се – па ето, ко више троши нек више и плаћа. Тај који више троши, он свакако више плати, дакле његови рачуни су далеко већи. Ко ће бити највише погодјен овом блок тарифом? Дакле, сви они који троше од 50 КМ минимално струје мјесечно, до можда неких 150 КМ. Ови што троше преко 150 КМ мјесечно, за њих је то катастрофа, дакле поскупљења 30 и више посто.“

Ако се цијели процес доношења одлука и конкретних рјешења у процесу енергетске транзиције значајно не убрза у односу на минулу деценију, и не реализују алтернативе које се најављују, онда је потпуно извјесно да ћемо свједочити све чешћим одлукама о поскупљењу струје.