Босна и Херцеговина од данас предсједава Фондом за западни Балкан :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина од данас предсједава Фондом за западни Балкан


Извор: БХРТ (Д.П.)

У Министарству вањских послова Босне и Херцеговине (МВПБиХ) данас је свечано обиљежен почетак једногодишњег предсједавања Босне и Херцеговине Фондом за западни Балкан (Wестерн Балканс Фунд, WБФ) у 2024. години.

Министар вањских послова БиХ Елмедин Конаковић није био присутан, те је предсједавање Фондом, по други пут, преузео његов замјеник Јосип Бркић.

Он је овом приликом истакао да је циљ да БиХ покаже да је поуздан партнер у региону.

"Ми смо улагали и наставићемо то чинити снажно. Сматрамо WБФ једним свеобухватном организацијом која је у власништву региона. Годинама се Фонд доказао као јединствен механизам сарадње и добар примјер како ставити потребе испред разлика, у настојањима да се оствари заједнички циљ. Наметнуо се као један од најефективнијих инструмената који охрабрује сарадњу у региону", рекао је Бркић.

Додао је да WБФ постао важан инструмент који дјелује као мост између влада и сектора цивилног друштва.

"Захваљујући томе имамо додатни и ефикасан алат да промовишемо добросусједске односе и европске интеграције. Овим догађајем желимо повећати видљивост WБФ-а, како би што већи број организација цивилног друштва у БиХ се упознала с радом Фонда и могућностима финансирања њихових идеја и пројеката", додао је Бркић.

Додијељени су грантови за четири нова пројекта из БиХ, у износу од 1,4 милиона еура, а добитници су КУД "Веселин Маслеша" из Бањалуке, ЕКО ЗХ из Широког Бријега, као и Нараторијум и Креди из Сарајева.

Фонд је успостављен 2017. године,  а чине га Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Албанија, Сјеверна Македонија и Косово. Настао је на основу договора министра вањских послова ових земаља.