„Због виших државних циљева“: Курти се предомислио :: Semberija INFO ::

 

„Због виших државних циљева“: Курти се предомислио


Извор: Глас Српске

ПРИШТИНА - Премијер саморпоглашеног Косова Аљбин Курти изјавио је данас да је од катастарске агенције у Приштини затражио да укњижи имовину манастира Високи Дечани, онако како је одлучио такозвани уставни суд.

"Због виших државних циљева одлучили смо се на овај корак", рекао је Курти.

Он је то рекао на сједници свог кабинета и додао да је Приштини постало јасно да мора да бира између двије опције - да спроведе одлуку Уставног суда или да се питање Приштине у вези чланства у Савјету Европе скине са дневног реда, преноси Еуронеwа.

"Након бројних састанака, посјета и комуникација, постало нам је јасно да је за неке од бројних услова који су нам дати за чланство у Савјету Европе утврђено да су испуњени, а да су неки наведени као проблеми. Али један остаје и неће бити уклоњен, а то је спровођење одлуке Уставног суда у случају манастира Дечани", рекао је Курти и додао да су му државе Квинте јасно ставиле до знања да мора да изабере између двије опције.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поздравио је данас одлуку привремених институција у Приштини да укњиже имовину манастира Високи Дечани и нагласио да је то важан и неопходан корак.

"Желим да напоменем да је данашња одлука за Манастир веома важна, била је тешка, али неопходна. Захваљујемо институцијама на овом кораку”, рекао је Ескобар послије састанка са председницом привремених институција у Приштини Вјосом Османи.

Косовска предсједница рекла је сви договорени споразуми морају да буду споведени у потпуности, не дјелимично, те оцијенила да је имала садржајан састанак са Ескобаром и да су разговарали и о посљедњим дешавањима на Косову, али и о одлуци Централне банке Косова о забрани динара.

Из епархије рашко-призренске сазнајемо да ни манастир ни епархија нису обавијештени о извршењу одлуке, преноси Коссев.

Они ће званично саопштењем потврдити да је одлука тзв. уставног суда извршена онда када надлежно лице из Цркве преузме потписан и печатиран посједовни лист са свим парцелама које су садржане у одлуци суда, преносе Независне.

Нешто мање од осам година је прошло од када је тзв. косовски уставни суд након 16 година дугог судског процеса потврдио одлуку тзв. врховног суда Косова о власништву манастира над овом имовином.

Иако одлука постоји и упркос бројним захтјевима амбасадора земаља са Запада, СПЦ и Епархије, Општина Дечане је до сада одбијала да земљу укњижи у катастар. Представници централне власти, не само да нису захтијевали од локалних да испуне своју обавезу, већ су чак јавно исказивали неслагање са истом, преиспитујући њен лигитимитет, уз наводе да је земљиште додијељено манастиру за вријеме Милошевићеве власти.

Међутим, приштински медији су прошле недјеље готово хармонизовано, уз позивање на незваничне наводе, кренули да извјештавају да је косовска влада наводно пристала на примјену пресуде, односно да очекује од локалне власти да то учини, јер је ријеч о одлучујућем услову за апликацију Косова за чланство у Савјету Европе на Парламентарној скупштини те институције у априлу.