Влада и ове године обезбиједила 12 милиона КМ подстицаја приватним предузетницима :: Semberija INFO ::

 

Влада и ове године обезбиједила 12 милиона КМ подстицаја приватним предузетницима


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Субвенције за повећање плата радника једна је од подстицајних мјера Владе Српске за привредне субјекте који су до 29. фебруара могли да конкуришу за ова средства.

На јавни позив пријавило се 870 привредних субјеката за 31.572 радника којима су послодавци повећали примања од јула до децембра прошле године.

Влада Српске већ неколико година даје субвенције онима који у приватном сектору повећавају плате својим запосленим.

Помаже са 70 одсто износа за доприносе и порезе на плату за дио увећања нето плате. На недавно завршен јавни позив, за ова средства конкурисало је близу 900 привредних субјеката, наводи министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

- Oко 870 привредника је конкурисало за 31.572 радника. У принципу је повећање плате радника за 20,38 одсто што значи да постоји заинтересованост привредних субјеката и да ова мјера коју Влада примјењује код привредних субјекат има ефекта - рекао је министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

Потврђују то и привредници у Бијељини који су и ове године, као и претходних, корисници ових мјера субвенције. Фабрика "Пасс" која је једна од највећих страних инвестиција у регији, запошљава 1201 радника. Остварили су право на субвенцију од 200.000 КМ, очекују још 400.000.

- Много значи. Поента је што је већински страни капитал, њемачки и то странац изузетно цијени, када види да држава стоји иза послодавца гдје идемо здраво, напредујемо, растемо - каже директор ПАСС д.о.о Радо Малетић.

И "Мега дрво" из Бијељине сваке године конкурише за субвенције за повећање плата радницима.

- У 2023. смо конкурисали и то износи 26.000 до 27.000 КМ. У суштину, то веома значи за привреду јер се тиме подстиче запошљавање и повећање плата радника, да не би дошло до одлива радне снаге из земље - рекла је Милкица Лукић, из компаније "Мега дрво".

Судећи по броју субјеката који редовно конкуришу за ова подстицајна средства и броју запослених у овим предузећима, само по овом основу у семберску привреду се слије више милиона марака буџетских средстава.

- Прије свега Спорт вижн, Мега дрво, Спектар дринк, Бинго, Пасс, Телрад, Нешковић осигурање, Фис , ЗП – комерц, Бост и оно што је врло интересантно и ја бих то желио да напоменем, а то је РТВ БН - додаје Митровић.

За субвенције приватном сектору у Српској за повећање плата запослених планирано је око 12 милиона марака.

И да не буде забуне, ова мјера се не односи на повећање плата по основу повећања минималне плате од 1. јанура ове године, што је законска обавеза послодаваца.