ДАН ПРИМИРЈА: ОВАКО СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА КРАЈ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА :: Semberija INFO ::

 

ДАН ПРИМИРЈА: ОВАКО СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА КРАЈ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА


Дан примирја у Првом светском рату данас се обележава у Србији, али и многим земљама широм света. То је дан када су силе Антанте потписале примирје са Немачком у железничком вагону у Компијену у Француској и тиме окончали рат који је имао разорне последице за читаву Европу, а Србији однео између 1.100.000 и 1.300. 000 жртава, што је чинило готово трећину српског становништва.
 
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће у име Владе Србије, уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти 11. новембра, дан примирја којим је завршен Први светски рат.
 
 
Како је саопштено из Министарства, церемонија ће бити одржана сутра у 11 сати код спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.
 
Централној државној церемонији присуствоваће високи представници Војске Србије, Града Београда и дипломатски и војни изасланици Француске, Русије, Велике Британије, Грчке, Словачке, Немачке, Турске, Данске, ДР Конго, Мађарске, Кипра, Аустрије, Мјанмара, Хрватске, Португалије, Босне и Херцеговине, Кубе, Сирије, Катара, Бугарске, Холандије, Анголе, Грузије, Кувајта, Аустрије, Швајцарске, Европске уније и други.
 
Присуствоваће и представници удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
(Курир.рс/Тањуг)