ПОЛИТИЧКИ ОБРАЧУН НАПЕТА АТМОСФЕРА УОЧИ ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЛИТИЧКИ ОБРАЧУН НАПЕТА АТМОСФЕРА УОЧИ ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Још није ни почела, а данашња посебна сједница Народне скупштине Републике Српске већ је изазвала бројне опречне реакције у Српској, из чега се може закључити да нас чекају дуге и жустре расправе.

Иако се на дневном реду данашње посебне сједнице налази само једна тачка – Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицај на положај и права Српске, власт и опозиција имају различита виђења.

Шеф Клуба посланика СНСД у парламенту Српске Игор Жунић каже да се од сједнице очекује да посланици донесу закључке да се постојеће надлежности Српске задрже, а неуставно пренесене врате.

Он истиче да је поента да НСРС дефинитивно заузме ставове који се тичу њеног дигнитета и уставних права које има Република Српска.
 
С друге стране, потпредсједник ПДП Игор Црнадак истиче да је из материјала који су достављени посланицима очигледно да је СНСД заказао посебну сједницу да би наставили са прљавштинама и политичким обрачунима са ПДП и СДС. Истиче да је из информације јасно да СНСД не само да није стало до јединства странака из Српске, него да желе лажима и конструкцијама да још више производе сукобе и подјеле. Црнадак тврди и да је главна црта која се провлачи кроз цијели материјал за посебну сједницу, заправо, “велика кукњава и јадиковка што СНСД још увијек није формирао власт”.

Примједбе имају и у највећој опозиционој странци, СДС, из које су у неколико наврата упозорили да неће бити никакве вајде од данашње сједнице.

Шеф Клуба посланика СДС Миладин Станић сматра да враћање надлежности за сада, нажалост, није могуће, те да посебна сједница неће имати резултате, већ ће продубити кризу у БиХ.

Подсјећамо, седма посебна сједница Народне скупштине РС почиње у 11 часова, а посланицима ће се обратити српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. За сједницу је припремљен обиман материјал, са више од 50 страна ситно куцаног текста, почев од настанка дејтонске БиХ, па све до актуелних политичких тема попут спорне декларације СДА.

Информација је заједнички приједлог странака владајуће већине.