Након одлуке Уставног суда: Поскупљује струја у Републици Српској :: Semberija INFO ::

 

Након одлуке Уставног суда: Поскупљује струја у Републици Српској


Извор: Глас Српске

ТРЕБИЊЕ - Након што је Уставни суд Републике Српске оспорио Одлуку о тарифним ставовима за јавно снадбијевање електричном енергијом, струја за 80 одсто грађана биће скупља.

"Није оспорено поскупљење струје већ тарифе. Овом одлуком Уставног суда која ће се морати спровести поскупиће струја за најмање 80 одсто грађана који су до сада били заштићени", испричао је извор "Независних новина".

Исти извор наводи да ће, рецимо, грађани који су имали рачун од 50 КМ убудуће, када се спроведе одлука Уставног суда и пониште тарифе које су важиле, рачун плаћати око 54 КМ.

Говорећи о потенцијалним тужбама, овај извор истиче да 80 одсто грађана неће моћи поднијети те тужбе јер они су плаћали најнижу цијену струје, а они који су били велики потрошачи и који су трошили више струје, теоретски ће моћи тужити али ради се о 20 одсто грађана.

"Све је још увијек непознаница како ће се ствари одвијати. Углавном одлука Уставног суда Републике Српске удар је на велику већину грађана. Тарифни системи постоје и у региону и није нам јасно шта је ту спорно када и сам Закон говори да је то могуће урадити. Том логиком неуставан је и Закон о електричној енергији", испричао је исти извор.

Подсјећања ради, Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнада за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољанији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Петровић након одлуке Уставног суда: "Електроприведа Српске" ће бити у проблему