Правосуђе Српске од јутрос у штрајку :: Semberija INFO ::

 

Правосуђе Српске од јутрос у штрајку


- Дио правосудних институција Српске, изузев носилаца правосудсних функција, од јутрос је у штрајку.

У Синдикату правосуђа Републике Српске кажу да рада неће бити до испуњења захтјева, те додају да ће у штрајку учествовати радници већине тужилаштава и судова.

Синдикат правосуђа, између осталог, тражи да се проценат повећања плата свих запослених усклади, не са платама, већ са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, као и, како наводе, "престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у Српској у односу на носиоце правосудних функција по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа".

У Министарству правде Републике Српске кажу да поштују свачије право на изражавање незадовољства, под условом да се поштују прописи којима се уређује организовани прекид рада.

"Такође, желимо да поручимо да је Министарство правде на располагању свима који желе да разговарају и да заједнички покушамо да пронађемо најоптималније рјешење, како би се унаприједила права радника и побољшао материјални положај запослених у институцијама у правосуђу Републике Српске", рекли су из ресорног министарства за "Независне новине".

(Независне)