Црногорци лансирају свој први сателит у свемир (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

Црногорци лансирају свој први сателит у свемир (ВИДЕО)


Foto: instagram
За младе и талентоване иноваторе из Подгорице више ни небо није граница, јер су они међу првима у региону осмислили сателит који ће полетјети у свемир, а којем су дали име "Луча".

Окупљени у организацији Монтенегро Спаце Ресеарцх, млади иноватори су успјешно превазишли све препреке и сада су у току финални радови како би све било спремно за први лет.

"Луча“ ће бити лансирана у децембру с космодрома у мјесту Восточни у Русији. Ракета која ће бити лансирана биће Сојуса, која представља једну од најбољих ракета коју користе и Американци и Руси. „Луча“ је завршена 90 посто, тј. технички дио, а сада јој слиједи велики број тестова, јер је ова индустрија итекако скупа и захтјевна. Подразумијева највећи могући степен квалитета, а сви ови тестови којима подлијеже „Луча“ су веома компликовани. То су тестови на вибрације, звукове, као и технички тестови типа функционалност соларне батерије, потрошња енергије и томе слично", казао је за РИНУ Никола Перовић из Монтенго Спаце Ресеарцх.

За сателит „Луча“ млади тим иноватора добио је финансијску подршку од Владе Црне Горе и бившег премијера Дритана Абазовића. План је да „Луча“ остане у орбити три године, а за све то вријеме прикупит ће изузетно важне информације.

"Подаци које Луча прикупи бит ће доступни читавом свијету, зато што је у плану да користимо радио аматерске фреквенције. "Луча" може бити од помоћи у радиокомуникацијама, тј. њена улога може бити занимљива радиоаматерима из Црне Горе и цијелог свијета. „Луча“ у себи садржи камеру високе резолуције и један сензор који је развијен на Московском универзитету, а он је намијењен за партикуларне честице, тј. честице које се ослобађају током сунчевих олуја. Сами назив „Луча“ значи „Футон“, и њен задатак је да изучава свјетлост", каже Перовић.

Сателит „Луча“ је малих димензија, али је од великог значаја је за Црну Гору. Представља велики корак напријед за Црну Гору у области свемирске технологије и истраживања, пише Б92.

"Овај пројект је велики искорак за научну заједницу Црне Горе. Научна заједница Црне Горе ће имати прилику да сарађује на свемирским истраживањима и да стекне драгоцјено искуство у области свемирских технологија. Ово може потаћи развој научних капацитета унутар земље. За обичне грађане Црне Горе „Луча“ ће бити извор националног поноса и инспирације за младе људе да се заинтересују за науку, технологију и свемирска истраживања. Такођер, овај пројект може допринијети подизању свијести о важности инвестирања у науку и технологију ", закључује овај млади иноватор.



(Независне)