Фон дер Лејен писала Оливеру Вархејију: Процес проширења не смије стати :: Semberija INFO ::

 

Фон дер Лејен писала Оливеру Вархејију: Процес проширења не смије стати


БРИСЕЛ, БАЊАЛУКА - Процес проширења на западни Балкан ће у наредних пет година морати да буде одржив и убрзан, заснован на процјени спремности на објективним критеријумима за сваку појединачну земљу, навела је Урсула фон дер Лејен, новоименована предсједница Европске комисије, у писму Оливеру Вархејију, новоименованом комесару за проширење.

Вархеји ће наредне седмице бити саслушан у Европском парламенту, који треба да да коначну оцјену да ли овај амбасадор Мађарске у европским институцијама може да замијени Аустријанца Јоханеса Хана на овој позицији.

Подсјећања ради, Европски парламент дао је црвени картон његовом претходнику Ласлу Трочањију, због чега је Мађарска Фон дер Лејеновој морала понудити другог кандидата. Нова комисија требало је да почне с радом 1. новембра, али њено ступање на дужност одгођено је за мјесец дана, јер је неколико номинованих комесара добило одбијеницу у Европском парламенту.

У писму Вархејију, Фон дер Лејенова пише да Европска комисија процес проширења мора одржати кредибилним те је истакла да ће и њена комисија стајати иза приједлога садашње комисије да се Сјеверној Македонији и Албанији дозволи почетак преговора.

"Ви би требало да радите на убрзавању структуралних и институционалних реформи, са снажним фокусом на темеље владавине права, економски развој и реформу јавне администрације. Очекујем да подржите све напоре у борби против корупције у цијелом региону и све напоре за добросусједске односе и рјешавање међусобних спорова", написала је Фон дер Лејенова у писму Вархејију.

Додала је да ће од свих комесара очекивати највиши ниво транспарентности и етичког рада.

"Не смије бити простора сумњама у наше понашање и интегритет. Кодекс понашања за комесаре мора да постави стандарде и правила која се морају поштовати. Ваша дужност је да трошење новца с којим ћете располагати буде на корист пореских обвезника и да слиједи принципе одговорног финансијског поступања", нагласила је она.

Фон дер Лејенова је истакла да очекује одговорно кориштење инструмената претприступне помоћи, креативан и иновативан приступ при њиховом кориштењу, као и подршку кориштењу јавно-приватног партнерства у њиховој реализацији, без детаљнијег објашњења на шта се ово конкретно односи.

"У консултацијама с високим представником за спољне послове и потпредсједником Комисије постараћете се да координирате Ваше активности с Европском економском зоном. Представљаћете комисију у Савјету ЕУ за спољне послове и координираћете присуствовање других чланова Европске комисије, у складу са потребама", рекла је она, уз напомену да ће Вархеји слиједити упутства Јозефа Борела, високог представника ЕУ за спољне послове, који ће му пружити подршку у његовом послу.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је изузетно добра вијест сада већ извјесно постављење Оливера Вархејија за европског комесара за проширење, док Фарис Кочан, истраживач на Факултету за друштвене науке у Љубљани, каже да је Вархеји у Бриселу познат као арогантна особа на Тwиттеру, али да ће као дипломата бити прихватљив.

"Мађарска влада очигледно хоће овај ресор, и у вези с овим питањем тај кандидат је мање споран, јер је дипломата у каријерном смислу. По његовом животопису не би било лако наћи нешто против њега", оцјењује Кочан за "Независне".

Са овим мишљењем слаже се већина европских коментатора и медија који су се ових дана бавили овом темом, оцјењујући да је веома извјесно да ће Вархеји бити прихваћен као комесар.

Смјернице

-     Одржати проширење кредибилним

-     Подржати Сјеверну Македонију и Албанију

-     Користити ИПА одговорно

-     Залагати се за институционалне реформе на западном Балкану

-     Борба против корупције треба да буде основни критеријум за напредак

-     Радити на рјешавању спорова у региону

-     Слиједити смјернице Јозефа Борела

​Независне новине