САД предложиле нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе :: Semberija INFO ::

 

САД предложиле нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе


Извор: Танјуг / Глас Српске

​ЊУЈОРК - Сједињене Државе предложиле су нацрт резолуције Савјета безбједности Уједињених нација у којој се наглашава подршка тог тијела "за привремено примирје у Гази чим то буде могуће", преноси агенција Ројтерс која је имала увид у текст.

Вашингтон је до сада избјегавао да користи реч примирје у било којим потезима УН о рату Израела и Хамаса, али се у нацрту нове резолуције понављају изрази које је предсједник Џо Бајден користио прошле недеље током разговора са израелским премијером Бењамином Нетањахуом.

У нацрту америчке резолуције такође се "утврђује да би под тренутним околностима, велика копнена офанзива у Рафи резултирала даљом штетом по цивиле и њиховим новим расељавањем, могуће и у сусједне земље", преноси Глас Америке.

Офанзива би, како се наводи, "имала озбиљне последице по регионални мир и безбједност" и због тога се наглашава да "не би требало да буде изведена под тренутним околностима". Није познато када би Савет безбедности, који има 15 чланица, могао да се изјасни о америчкој резолуцији поднијетој након што је Алжир у суботу затражио да се то тело светске организације изјасни о резолуцији те земље у којој се захтјева хитни хуманитарни прекид ватре.

Вашингтон традиционално штити свог савезника Израел од потеза УН и већ је два пута уложио вето на резолуције Савета безбједности од 7. октобра. Међутим, такође је два пута био уздржан и омогућио савету да усвоји резолуције којима се тражило више помоћи за Газу и хитне и дуже хуманитарне паузе у борбама. Америка, Египат, Израел и Катар преговарају о паузи у рату и ослобађању свих талаца које Хамас држи у Гази.

Сједињене Америчке Државе су предложиле Савету безбедности Уједињених нација свој нацрт резолуције о привременом прекиду ватре у Појасу Газе која би добила подршку овог међународног тела у што краћем року, наводи се у тексту предлога у који је Ројтерс имао увид.

Британска агенција је пренела у недељу да ће Савјет безбједности вјероватно у уторак, 20. фебруара гласати о предлогу Алжира да то тијело затражи хитну хуманитарну помоћ и прекид ватре између Израела и Хамаса, али су САД унапред сигнализирале да ćе уложити вето на тај приједлог.

Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд је изјавила је у недељу да би таква резолуција могла угрозити "осјетљиве преговоре" који имају за циљ посредовање у договору о успостављању примирја.

Званични Вашингтон није био спреман да прихвати термин "прекид ватре" у било ком званичном акту УН, али амерички нацрт текста написан је у духу разговора који је предсједник Џозеф Бајден водио прошле недеље са израелским премијером Бењамином Нетањахуом, потврђено је Ројтерсу.