Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за 1. март :: Semberija INFO ::

 

Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за 1. март


Здање Старог двора, седиште скупштине главног града (Фото Н. Марјановић)
Извор: Политика

Конститутивна седница Скупштине града Београда  одлаже се за 1. март, због недостатка кворума, саопштио председавајући Тома Фила.

Посланици листе "Србија против насиља" ушли су данас у салу Скупштине града са истакнутим транспарентима против наводних изборних манипулација на Београдским изборима 17. децембра прошле године.

На транспарентима је исписано "Београд вас неће", "Крађа неће проћи" и "Покрали сте изборе".

Присутни су носиоци те листе на Београдским изборима Добрица Веселиновић и Владимир Јовановић, затим ту су и Мила Поповић и Мића Берић, Тања Пашић, Милош Павловић и други.

Испред зграде градског парламента, из поменуте коалиције били су присутни и Радомир Лазовић и Александар Јовановић Ћута.

У салу Скупштине града ушли су и посланици коалиције НАДА, међу којима су и лидери те коалиције Милош Јовановић, лидер ПОКС-а Војислав Михајловић и Владимир Штимац.

Према Закону о локалној самоуправи Скупштина треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче почетком марта, а у противном се именује привремени орган и расписују нови избори.

Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора у складу са Законом о локалним изборима.

Председник скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.

После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.

Уколико се то не деси Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца мора да распише изборе, а од дана расписвања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.