Захарова: Одговор Москве на крађу руске имовине биће жесток :: Semberija INFO ::

 

Захарова: Одговор Москве на крађу руске имовине биће жесток


Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Извор: Спутњик / РТРС

Одговор Москве на присвајање руске имовине биће жесток, а иницијатори процеса крађе имовине биће третирани као лопови са свим посљедицама које из тога проистичу, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Одговор ће бити изузетно жесток, без могућности да се види гдје се може нешто ублажити. Биће дат жесток одговор - нагласила је Захарова у интервјуу за канал "Соловјев уживо".

Према њеним ријечима, западне земље својим дјеловањем покушавају да надокнаде трошкове одржавања "крвавог украјинског сукоба и кијевског режима".

Захарова је истакла да је у питању крађа, "присвајање за себе онога што вам не припада".

- С обзиром да је наша држава ово оквалификовала као крађу, однос ће бити као према лоповима. Не као према политичким манипулаторима, не као заигралим технолозима, већ као према лоповима. А како треба поступати са лоповима? Лопов треба да сједи у затвору, са свим посљедицама које произилазе - примијетила је она.

Раније је Савјет ЕУ одобрио одлуку о складиштењу профита од руске имовине за њихову даљу употребу у интересу Украјине.

Амбасадори Европске уније су се 29. јануара провизорно сложили око приједлога Европске комисије да се приходи од реинвестирања замрзнутих средстава Русије користе "за обнову Украјине".

Европска комисија је у децембру доставила Савјету ЕУ на одобрење директиву која, као први корак у процесу конфисковања прихода од реинвестирања руске имовине, подразумева обавезу да се такав приход стави на посебан банковни рачун.

Након тога се очекује да ће овај новац бити подложан европским порезима близу 100 одсто.

Планирано је да се порески приходи директно пребацују у буџет ЕУ. На тај начин ће се средства повлачити за даљу употребу по дискреционом праву ЕК (на примјер, за финансирање програма подршке Украјини).

Ова директива за сада не предвиђа конфисковање саме руске финансијске имовине.

Тренутно је у ЕУ замрзнуто око 200 милијарди евра суверених актива Русије.