Рашкај: Највише посла за грађевинце и електричаре; Очекујемо повратак радника у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Рашкај: Највише посла за грађевинце и електричаре; Очекујемо повратак радника у БиХ


Извор: Анадолија / Глас Српске

САРАЈЕВО - У БиХ су тренутно најтраженија занимања у сектору грађевине и услужних дјелатности, каже маркетинг и ПР менаџер портала Boljiposao.com Доминик Рашкај.

Највећи број држављана БиХ одлази у Словенију, Њемачку и Аустрију, али Рашкај сматра да се ове године очекује и повратак једног дијела радне снаге у БиХ.

-Можемо примијетити да се тренд од краја прошле године о недостатку и повећању недостатка радне снаге у БиХ, наставља. У јануару смо и даље имали тај раст од неких пет мјеста, дакле, недостатка квалитетне радне снаге - рекао је Рашкај.

Према његовим ријечима, није се десила стагнација градње стамбених објеката и пословних зона БиХ.

-Ту видимо континуирани раст. Најзанимљивији је пораст привредних субјеката у Тузланском кантону који долазе из западних земаља и који своје пословање пребацују у БиХ. На листи најтраженијих занимања су она из сектора грађевине и то грађевински радници, зидари, тесари, водоинсталатери, електричари. На другом мјесту су услужне дјелатности, од трговине, хотелијерства, ресторана...И ту недостаје квалитетне радне снаге, прије свега кухара, конобара - истакао је Рашкај.

Нагласио је да имају примјетан број огласа за возаче аутобуса у већим срединама попут Сарајева, Тузле и Мостара.

-Дешава се тренд, којег имамо и у Хрватској, да у појединим аутобуским фирмама, које обављају јавни превоз, недостаје и до 100 радника што тиме угрожава и систем функционисања јавног саобраћаја. На четвртом мјесту се лагано враћа ИТ индустрија, након кратке паузе коју смо имали са отпуштањем радне снаге. Имали смо смањен број потражње радника у ИТ сектору, али сада се тај тренд ИТ индустрије, барем у БиХ, поново враћа – истакао је Рашкај.

Сматра да забрињава тренд из Њемачке, Италије и Француске гдје је прошле године угашено око 11.000 грађевинских фирми.

-Стале су са градњом бројне пословне зоне и стамбени објекти, што је било неочекивано за једну Њемачку. Долази чак и до отпуштања грађевинских радника. Ове године очекујемо раст до чак 30 одсто повратка радне снаге, када је ријеч о грађевинском сектору. Дакле, наших радника који су били у Њемачкој - појаснио је Рашкај.

Мишљења је да су и грађевинске фирме у БиХ схватиле да радницима морају понудити боље услове рада уколико желе да их задрже на тим радним мјестима или врате из неких других европских земаља.

Страни радници

Дотакао се и страних радника у БиХ, првенствено из Бангладеша и Непала. Навео је да је једна фирма у БиХ, која се бави прехрамбеном индустријом, запослила десетине радника из Бангладеша.

-Они у таквој индустрији могу радити, али те особе тренутно не могу радити у јавном превозу јер нису прилагођене тржишту рада у Европи. Међутим, као помоћна радна снага ти људи су нам добродошли, али је битно да их прилагодимо нашем стандарду живота, како не би било проблема као у Њемачкој гдје грађани изражавају незадовољство - рекао је Рашкај.