Жене у Британији треба да раде 19 година више од мушкараца за исту пензију :: Semberija INFO ::

 

Жене у Британији треба да раде 19 година више од мушкараца за исту пензију


Foto: Pexels/Ilustracija
Жене би требало да раде додатних 19 година како би се пензионисале са истим износом пензије као мушкарци, наводи се у данас објављеној анализи британског Института за пензијску политику (ППИ).

Истраживање показује да ćе жене које се пензионишу са 67 година просјечно уштедјети 69.000 фунти, у поређењу са 205.000 фунти, колико би требало да уштеде мушкарци, пренио је Гардијан.

Подаци, које је објавио ППИ, сугеришу да би у садашњем систему, у којем упис у пензиони фонд почиње са 22 године, дјевојчица морала да почне да штеди са три године да би се пензионисала са истом сумом новца као запослени мушкарци.

Како аутоматски упис у британски пензиони фонд почиње са 22 године, када радници улазе у пензијску шему коју плаćају заједно с послодавцем, разлика од 19 година између припадника полова заправо значи да, ако не крену од треćе године, дјевојчице веć заостају за дјечацима када је ријеч о обезбјеђивању остатка живота, наводе истраживачи.

Поред тога, жене у просјеку око седам година живе дуже од мушкараца, што значи да и њихове пензије морају дуже да трају.

Критичари оваквог односа пензија позивају на уклањање прага зараде од 10.000 фунти годишње за људе који се аутоматски уписују у пензиони фонд на једном радном мјесту, јер дисквалификује многе жене које имају више послова, раде по скраćеном радном времену или су у слободном статусу.

Старосна граница за државну пензију у Великој Британији од 66 година требало би да порасте на 67 година између 2026. и 2028, а од 2044. очекује се да ће она бити 68 година.

Међутим, истраживање објављено раније ове недјеље наговјештава да ćе тај праг морати да порасте на 71 годину за оне рођене након априла 1970.

Бројке објављене такође данас показују да је процијењена количина новца потребна за живот умјереног стандарда у пензији за годину дана скочила за 8.000 фунти, односно 34 одсто, што је резултат раста бројних трошкова, преноси Тањуг.

(Танјуг)