БиХ идеална за узгој индустријске конопље: Колико кошта производња по хектару? :: Semberija INFO ::

 

БиХ идеална за узгој индустријске конопље: Колико кошта производња по хектару?


(Foto: Depositphotos/Matic.Sandra)
Извор: Агроклуб

Док се спрема правилник о условима за узгој индустријске конопље, ево детаља: како се сади, у којим подручјима, шта захтијева...

Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства задужено је, закључком Заступничког дома Парламента ФБиХ да до краја ове године изради нацрт правилника о условима за узгој индустријске конопље у Федерацији БиХ, који ће бити усклађен са постојећим Правилником о службеном надзору сјеменских усјева у Босни и Херцеговини, као и с Правилником који већ постоји у Републици Српској.

Истакнуто је како, због широке примјене индустријске конопље, постоји друштвени интерес да се што прије омогући њено кориштење. Ова биљка прочишћава земљу те за њен узгој нису потребни пестициди, осим тога, идеална је за умањење посљедица климатских промјена.

Општи услови производње

Производња конопље има различите захтјеве у вези са климатским условима. Идеална клима зависи од врсте која се узгаја и њене намјене (индустријска, медицинска, итд.).

Ево неколико општих смјерница:

Топла клима: Конопља генерално преферира топлу климу. Оптималне температуре за раст обично су између 20°Ц и 30°Ц. Биљка може поднијети топлотне екстреме, али сужење у распону температура може негативно утицати на принос.
Свјетлост: Конопља захтијева пуно сунчеве свјетлости како би добро расла. Оптимално је да биљке добијају најмање 6-8 сати директног сунчевог свијетла дневно. Ово је кључно за производњу висококвалитетних влакана и супстанци као што су канабиноиди у медицинским сортама.
Умјерена влажност: Обично добро подноси умјерену влажност, али висока влажност током зрења може довести до проблема с буђи и другим болестима. Сушни периоди пред бербу могу помоћи у смањењу ризика од гљивичних инфекција.
Добро дренирано тло: Захтијева добро дренирано тло како би се избјегли проблеми с стајаћом водом, који могу довести до труљења коријена. Тло богато органским материјалом је пожељно.
Блага клима без екстрема: Може бити осјетљива на екстремне временске услове, попут јаких вјетрова, олуја и суша. Стога, подручја са стабилним, благим климатским условима често су оптимална.
Надморска висина: Биљка се добро прилагођава различитим надморским висинама, али требало би избјегавати узгој на високим планинским подручјима гдје ниске температуре могу бити проблематичне.
Равни терени: Иако може успијевати у различитим типовима терена, равни терени олакшавају механизацију и бербу.
Одређена количина падавина: Док конопља може поднијети сушне периоде, адекватне количине падавина су важне за правилан раст и развој, посебно током периода вегетације.

Узгој индустријске конопље се исплати три пута више него узгој кукуруза

Важно је напоменути да постоје различите сорте конопље које се прилагођавају различитим климатским условима. Прије него што започнете узгој, савјетујте се с локалним стручњацима или агрономима како бисте одабрали оне које најбоље одговарају специфичним условима на вашем подручју.

Сјетва конопље

Сјеме конопље има за 20 до 30 посто слабију клијавост у пољу него како то показују лабораторијске анализе клијавости сјемена. Зато треба користити квалитетно дорађено и цертификовано сјеме, а сјетву обавити правовремено и у добро припремљено земљиште.

Конопља се сије у другој половини марта и почетком априла, сијачицом. За влакно сије се на међуредни размак од 10 до 12 цм. Густина склопа у сјетви износи 250 - 300 клијавих зрна на 1 м2 да би се у берби оставио склоп од око 150 - 200 биљака/1м2. Количина сјемена износи 60 - 70 кг/ха.

За производњу сјемена сије се на међуредни размак од око 60 цм, а у реду око 20 - 30 цм. Дубина сјетве износи 2 до 3 цм.

Наведеним изнад, долазимо до закључка да је Босна и Херцеговина идеална за узгој индустријске конопље. Сви дијелови од јужне Херцеговине до крајњег сјевера, источне и западне БиХ могу се бавити њеном производњом.

Колико кошта производња по хектару?

Сами одабир локације, припрема земљишта, садња, узгој и одржавање нису толико скупи колико само сјеме или готова садница. Цијена сјемена или саднице је око 3 еура по комаду на мање количине. На хрватском копну (слично нашем) је са сортом индустријске конопље Хелена при примјени адекватне агротехнике могуће добити приносе зрна до 1.000 кг/ха и приносе стабла до 10 т/ха. Садржај уља у зрну је око 30%, а садржај влакна у стаблу око 30%.