Волксwаген још једну лимузину послао у пензију :: Semberija INFO ::

 

Волксwаген још једну лимузину послао у пензију


Foto: Volkswagen
У јуну 2023. генерални директор Волксwагена, Томас Шефер, најавио је планове о укидању неколико модела мањег обима производње, како би се фокусирали на популарније аутомобиле. Директор компаније је посебно поменуо да ćе премијум седан Артеон бити "пензионисан", али није открио када ćе се то догодити.

Како се испоставило, ова атрактивна купе-лимузина већ је укинута а посљедњи примерак Артеона направљен је крајем 2023.

Мартин Хубе, портпарол Волксwагена за моделе Артеон, Пассат, Тоуарег и најављени ИД.2, потврдио је да фабрика Емден у Њемачкој више не производи купе-лимузину на бази старог Пассата. Међутим, караван, односно Схоотинг Браке верзија, остаје у производњи у фабрици у Оснабрику.
 
Хубе  је рекао да караван остати у производњи до 2026. а занимљиво је да ова иначица Артеона никада није продавана у САД док у Европи чак  на располагању и перформанс Р верзију.

Крај за стандардни Артеон је још један ударац за оне који преферирају лимузински облик каросерије, с обзиром на то да најновији Пассат такође није доступан као лимузина.
 
У Волфсбургу се спремају се да кажу збогом аутомобилима са моторима са унутрашњим сагоријевањем, пошто ćе недавно редизајнирани Голф бити последњи те врсте са СУС погоном. План је да се од 2032. године у Европи праве и продају само елетрична возила а остаје да се види какве ће посљедице ово имати ако се зна да су ВW модели технолошки веома повезани са многим аутомобилима Шкоде, СЕАТ-а, Цупре и Аудија, преноси Б92.

(Б92)