У Србији ухапшен Кинез који је побјегао из требињског затвора :: Semberija INFO ::

 

У Србији ухапшен Кинез који је побјегао из требињског затвора


Тенг Килеи, кинески држављанин који је побјегао из Окружног затвора у Требињу, лоциран је и ухапшен у Бору, сазнаје АТВ.

Kинез је лоциран на основу циљаних потрага Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске и оперативне сарадње са полицијама Србије и Црне Горе.

”Бјегунац је ухапшен и Виши суд у Зајечару му је одредио екстрадициони притвор”.

Ову информацију је у међувремену потврдио и директор полиције Српске Синиша Кострешевић.

Тенг Килеи из затвора је побјегао 19. новембра 2023. године, након што су га посјетили мајка и отац. Побјегао је када се, током шетње, попео на једну од затворских зграда, те скочио са 12 метара висине. Након скока, чудом је остао неповријеђен и наставио је бијег и за њим је покренута опсежна потрага.

Килеи се у требињском затвору налазио од 5. септембра 2023. када му је Суд БиХ одредио привремени притвор након што је ухапшен по међународној потјерници коју је за њим расписао Интерпол Пекинг у циљу вођења кривичног поступка пред надлежним судом због сумње да је починио кривично дјело ”злочин уговорне преваре”.

По молби за изручење Бироа за истраживање привредног криминала Министарства јавне безбједности Народне Републике Кине Суд БиХ је 12. октобра 2022. донио рјешењем којим је Тенгу Килеију одређен екстрадициони притвор. По том рјешењу притвор је одређен до 3. марта 2024. године, односно до изручења или нове одлуке суда.

(АТВ)