Босна и Херцеговина друга најлошије рангирана земља у Европи по стању корупције :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина друга најлошије рангирана земља у Европи по стању корупције


Фото - Фена

Извор: Фена (С.М.) / БХРТ

Босна и Херцеговина најгора је у региону по овогодишњем Индексу перцепције корупције који је објавио Транспаренси интернешнел (ТИ), а друга је најлошије позиционирана земља у Европи када је ријеч о стању корупције у земљи. Само Русија има лошији резултат од БиХ, која ове године има оцјену 35 на скали од 0 (најгори) до 100 (најбољи резултат). 

Иако је БиХ добила за једну оцјену више него прошле године, назадује у односу на све претходне године. Тај резултат и даље држи БиХ на дну региона и на 108. мјесту у свијету од 180 земаља.

Фокус глобалног истраживања ЦПИ ове године је на сектору правосуђа. Као кључни разлог таквог стања за Босну и Херцеговину, у извјештају ТИ наводи се дисфункционална владавина права, свеприсутна корупција у условима општег демократског назадовања и удара на слободу медија и цивилно друштво који надзиру рад власти и имају важну улогу у откривању и сузбијању корупције.

"За то посљедње 'најзаслужније' су власти у Републици Српској, које су појачале напоре да ућуткају критичаре кроз криминализацију клевете и низ закона којима се настоји сузбити слобода медија и дјеловање организација цивилног друштва. Осим тога се додаје да ће закон о имунитету РС, ако буде усвојен, бити додатни ударац на већ ослабљену владавину права јер ће онемогућити процесуирање високих званичника за корупцију који се готово никако не процесуирају због катастрофалног стања правосуђа у цијелој БиХ", наводе из ТИБиХ. 

У регионалном извјештају се наводи да су правосудни системи Босне и Херцеговине и Србије углавном неспособни гонити и санкционисати јавне званичнике који злоупотребљавају свој положај, а то потврђују и подаци које ТИБиХ објављује сваке године "гдје имамо поразне резултате кад је у питању број подигнутих оптужница и осуђујућих пресуда за високу корупцију".

"У прошлој години имали смо и низ ослобађајућих пресуда високим званичницима за крупне корупцијске афере попут Бобар банке и Енерголиније, гдје за вишемилионску штету по јавни интерес на крају нико није одговарао. Такође, низ афера у босанскохерцеговачком правосуђу и истраге против носилаца најважнијих правосудних функција додатно су поткопали повјерење јавности, што су потврдила и истраживања које је провео ТИБиХ, гдје више од 40 посто грађана корупцију највише види у правосуђу, а које има кључну улогу у борби против корупције. Реформа правосуђа на којој се дуго инсистира потпуно је блокирана од кључних политичких партија, а недавне измјене Закона о Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ) нису још осигурале интегритет судија и тужилаца, јер је та институција признала постојање проблема приликом примјене нових овлашћења која се тичу провјере имовинских картона", истиче се у извјештају. 

Извршна директорица ТИБиХ Ивана Корајлић истиче како су на сцени системски напори урушавања кључних институција.

"Умјесто јачања независности и ефикасности тужилаштава и судова, на сцени имамо системске напоре урушавања кључних институција, процесуирање на основу политичких директива и интереса, док неформалне интересне мреже унутар правосуђа одговорност и рачуне полажу политици и организованом криминалу, а не грађанима", казала је Корајлић на конференцији за медије.

Према њеним ријечима, сличан приступ босанскохерцеговачких власти видјели смо и код провођена осталих антикорупцијских реформи, гдје су бројни реформски закони обесмишљени и усвојени само ради привида реформи. И даље се чека, навела је даље, усвајање кључних закона неопходних за ефикаснију борбу против корупције попут закона о сукобу интереса, заштити пријавилаца корупције у Федерацији БиХ те нових закона о јавним набавкама и ВСТВ-у.

Такођер, изостале су и реформе јавне управе, јавних предузећа и најважнија изборна реформа, гдје поново имамо покушаје власти да, како је казала Корајлић, обесмисле техничке измјене Изборног закона и оставе простор за крађу гласова, трговину бирачким одборима и злоупотребу јавних ресурса.

ТИБиХ наглашава како се због тога Босна и Херцеговина у овогодишњој оцјени ЦПИ за регију Источне Европе и Централне Азије помиње међу земљама које већ годинама биљеже назадак, заједно са Турском, Таџикистаном, Србијом и Русијом, који биљеже најгори резултат досад.

С друге стране, неке земље те регије у посљедњих десет година направиле су значајан напредак у борби против корупције. Међу њима су Молдавија, Украјина, Сјеверна Македонија и Косово, наводи Транспаренси интернешнел БиХ.