Пад запослења у бројним секторима у Српској: Колико је људи лани нашло посао :: Semberija INFO ::

 

Пад запослења у бројним секторима у Српској: Колико је људи лани нашло посао


- Посао у Републици Српској током прошле године према подацима Завода за запошљавање Републике Српске пронашло је 22.930 незапослених особа, што је мање у односу на 2022. годину.

Како су за "Независне новине" истакли у Заводу, по основу запослења и обављања приватне дјелатности са евиденције незапослених лани су брисане 6.652 незапослене особе мање него у 2022. години.

У току 2022. године по истом основу брисана су укупно 29.582 лица, истакли су они.

Највећи број радника, њих 4.983, посао је пронашло у прерађивачкој индустрији, међутиму односу на 2022. годину у области ове дјелатности запослено је 1.566 радника мање.

У дјелатности велепродаја и малопродаја, односно поправка возила и предмета за личну употребу и домаћинство, током 2023. године посао је пронашло 4.027 особа, наводи се у подацима Завода за запошљавање.

Међу дјелатностима које су забиљежиле највећи број запослених нашле су се остале друштвене, социјалне и личне услужне дјелатности, гдје је посао нашло 3.929 особа, док је у образовању у 2023. години упослено 2.216 незапослених.

У сфери хотела и ресторана запослење је пронашла 2.171 особа, док је 2022. године у истој дјелатности посао добило 2.506 незапослених, истакли су из Завода.

У дјелатности грађевинарства посао је током прошле године нашло 1.450 особа, док је у 2022. години у тој сфери посао нашло 1.805 радника.

У дјелатности здравствене и социјалне заштите у 2022. години посао је добило 1.226 особа, док је прошле године у овој сфери посао пронашла 871 особа, наводи се у подацима Завода за запошљавање Српске.

Да је пала производња, али и запослење у прерађивачкој индустрији потврдила је и Драгана Кокот, генерални секретар Привредне коморе Републике Српске, која истиче за "Независне новине" да је смањење броја запослених посљедица смањења обима привредне дјелатности у земљама окружења, али и Европске уније.

"Свједоци смо дешавања, посебно у посљедње вријеме, успоравања привредних активности у Европској унији и оно што ми имамо информације од привредника, већина

извозно оријентисаних предузећа није закључила уговоре за 2024. годину", наводи она, додајући да ни привредници у ЕУ немају дефинисане планове за ову годину.

Како додаје, велики утицај на домаћу привреду и на смањење обима посла имају дешавања из окружења.

Потпуно је неизвјесна 2024. година. Још нема дефинисаних уговора, нити је познато под којим условима ће се даље пословати, истиче Кокотова.

Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, истакао је да ни сва средства планирана за подршку повећаном запошљавању нису искориштена.

"Послодавци све мање отварају нова радна мјеста зато што је једноставно мање посла. Криза помало долази и нема нових послова. То се пресликава такође и на Завод за запошљавање", рекао је Тривић за "Независне новине".

(Независне)