Светосавска академија у Скопљу: Нема граница за српску културу насталу прегалаштвом Светог Саве :: Semberija INFO ::

 

Светосавска академија у Скопљу: Нема граница за српску културу насталу прегалаштвом Светог Саве


Foto: RTRS
Светосавска академија одржана је вечерас у Скопљу, интонирањем химни Сјеверне Македоније и Србије.

Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић нагласио је да је први пут у историји предсједник Србије дошао је да посјети Србе у Сјеверној Македонији.

Он је на обиљежавању Светосавске академије у Скопљу рекао да "адреналин ради, да је присутна нервоза и велика очекивања".

"Када се свака академија заврши, каже се, да је ова била најбоља, а на нама је да се потрудимо да свака сљедећа буде боља. Мислим да смо успјели у томе јер смо унијели пуно љубави, разумијевања, рада, и, искрен да будем, поносан сам на скоро све академије које смо до сада одрадили", рекао је Стоилковић.

Он је рекао да може да каже да је ова академија свакако боља од свих других.

"Зашто? Зато што је неко видео да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији", навео је Стоилковић.

Стоилковић је рекао да је прича о светом Сави "заиста велика".

"Већ осам вијекова смо свједоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сјећању на њега", додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић нагласио је да је Свети Сава темељ наше цивилизације.

"Свети Сава је личност која је на наш народ имала највећи утицај. Уз мајку и Бога призивамо Светог Саву, све добро што је неко у српском народу учинио проткано је његовим утицајем, данас враћамо бар дјелимично дуг према Светом Сави градећи школе, факултете...", рекао је Вучић у обраћању.

Вучић је истакао да се свети Сава с правом зове оцем цркве и школе.

"Прича о светом Сави стаје у једну ријеч - избор, од првог Растковог до посљедњег Савиног да и држави и цркви обезбиједи праве насљеднике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији", рекао је Вучић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Нанад Стевандић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да за српску традицију и културу, која је наставала прегалаштвом Светог Саве, не постоје границе.

" Припадамо духу, традицији и култури за коју не постоје границе, а која је настала прегалаштвом Светог Саве. На данашњи дан се присјећамо да је Свети Сава прво мирио браћу, чувао их, а онда нас мирио са другим комшијским народима", рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је то тежак посао за који се верификација чека по седам, осам вијекова, а што данас добро размије предсједник Србије Александар Вучић, јер ради сличан посао.

"Хвала братском македонском народу што се на заједничком обиљежавњу празника на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осјећамо слободно и угодно као у Бањалуци и Тополи, његујући заједништво наших народа и тудећи се да нас будућност више никада не раздвоји и посвађа", рекао је Стевандић.

Предсједница српске заједнице у Сјеверној Македонији Гордана Јововић уручила је Светосавску повељу пјеснику и књижевнику Влади Урошевићу.

На академији, којој присуствују и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић.

(РТРС)