ЕЦБ задржао исте каматне стопе, у БиХ би могле падати :: Semberija INFO ::

 

ЕЦБ задржао исте каматне стопе, у БиХ би могле падати


Управни савјет Европске централне банке (ЕЦБ) одлучио је у четвртак да задржи референтну каматну стопу на главне операције рефинансирања на 4,5 одсто, каматну стопу на депозите на четири одсто и маргиналну каматну стопу на 4,75 одсто.

У саопштењу Европске централне банке навели су да инфлација и даље пада те да ранија повећања каматних стопа и даље утичу на пооштравања услова финансирања, смањују тражњу и тиме утичу на пад инфлације.

"Управни савјет је посвећен циљу да се инфлација благовремено врати на средњорочни циљ од два одсто и сматра да ће тренутни ниво каматних стопа, ако се одржавају довољно дуго, значајно допринијети овим напорима", навели су из ЕЦБ.

Кристин Лагард, предсједница Европске централне банке, рекла је да су пристигле информације у великој мјери потврдиле њихову претходну процјену средњорочних изгледа инфлације.

"Осим утицаја на повећање основне инфлације који се односи на енергију, тренд пада основне инфлације је настављен, а наша прошла повећања каматних стопа настављају снажно да се преносе на услове финансирања. Тешки услови финансирања смањују тражњу, а то помаже у смањењу инфлације", навела је Лагардова.

Додала је да су одлучни да обезбиједе да се инфлација благовремено врати на средњорочни циљ од два одсто.

"На основу наше тренутне процјене, сматрамо да су кључне каматне стопе ЕЦБ на нивоима који ће, ако се одржавају довољно дуго, дати значајан допринос овом циљу. Наше будуће одлуке ће обезбиједити да наше каматне стопе буду постављене на довољно рестриктивне нивое онолико дуго колико је потребно", истакла је Лагардова Едис Ражаница, директор Удружења банака БиХ, рекао је за "Независне новине" да је већина аналитичара очекивала да ће ЕЦБ задржати ову референтну каматну стопу на нивоу на којем је и била иако је инфлација смањена у претходном периоду.

"Она ипак није достигла онај циљани износ од два одсто. Очекује се да би тек средином 2025. године инфлација могла доћи на тај ниво од два одсто. У складу с тим, ово је очекивана реакција ЕЦБ-а да задржи постојеће стање. То је такозвани хигхер фор лонгер принцип, односно држе каматну стопу на прилично високом нивоу како би се наставио тренд пада инфлације", објашњава Ражаница.

На питање како ће то утицати на БиХ, Ражаница одговара да је код нас увезена инфлација.

"Наша монетарна политика не прати оно што ради Европска централна банка, али с обзиром на то да је наша валута везана за евро, те да је гро неких операција везан за Европску унију, очекивано је да у некој мјери инфлаторна кретања прате оно што се тамо дешава. Каматне стопе домаћих банака су доста умјереније расле у односу на банке у ЕУ, јер се наше банке углавном финансирају по својој кредитној операцији, односно из домаћих депозита. Дио камата које су везане за ЕУРИБОР су расле у одређеној мјери колико је растао ЕУРИБОР. Не очекујем да ће ЕЦБ снижавати каматну стопу прије друге половине године, процјене су да ће то бити тек у септембру, те тада можемо очекивати да ће доћи до неког значајнијег пада каматних стопа у Европи. Што се тиче каматних стопа у БиХ, оне су стабилне и очекује се пад активних стопа на страни кредита у току ове године", нагласио је Ражаница.

(Независне)