У затвор због узгајања парадајза :: Semberija INFO ::

 

У затвор због узгајања парадајза


Foto: Pixabay/Ilustracija
Због незаконитог узгоја заштићене сорте парадајза Апелациони суд Катаније, града на Сицилији, потврдио је првостепену пресуду изречену пољопривреднику којом је осуђен на годину дана затвора и плаћање казне од 15.000 евра, пише фхалмериа.

Случај је покренуо Биро за борбу против кршења права интелектуалне својине на биљни материјал (АИБ), на основу жалбе коју је поднијела тамошња финанцијска полиција.

Узгајање без документације

Илегално размножене биљаке парадајза у четири различита стакленика открила је полицијска истрага. Генетски тест који је провела званична италијанска лабораторија, потврдио је њихову генетску усклађеност са заштићеном сортом.

Оптужени пољопривредник, наводе, није имао доказе односно одговарајућу документацију којом би потврдио законито поријекло биљака парадајза, а што је и резултирало првостепеном пресудом на суду у Рагузи.

Неполна репродукција

Игнацио Гиаццхи, директор АИБ-а, изразио је задовољство, истичући да жалбена пресуда представља важну прекретницу за заштиту права биљних оплемењивача у кривичном поступку. Нагласио је да се, према Кривичном закону, незаконитим и кривичним дјелом сматра и узгој патентиране сорте путем несполног размножавања (резницама), односно репродукција без одобрења власника.

Не зна се о којој је патентираној сорти ријеч, преноси Агроклуб.

(АгроКлуб)