Пентагон дао име акцији у Јемену, да ли САД улазе у рат :: Semberija INFO ::

 

Пентагон дао име акцији у Јемену, да ли САД улазе у рат


Фото - Танјуг / АП
Извор: Политика

​Именовање војне акције „сугерише организованији, формалнији и потенцијално дугорочнији приступ” Пентагона у Црвеном мору.

Пентагон је акције ваздушних и ракетних удара против јеменских Хута назвао „операцијом Посејдон стрелац“, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на два неименована званичника.

Назив је ретроактивно примењен на нападе од 11. јануара које су извеле САД и Велика Британија, као и на још седам рунди напада од тада, рекли су званичници.

По њиховим речима  „Посејдон” третира се као потпуно одвојена акција од „Prosperiti Guardianа”, операције најављене у децембру која званично укључује особље и бродове из 20 земаља.

САД су покренуле „Prosperiti Guardian” како би осигурале пролаз трговачких бродова кроз Црвено море и Баб-ел-Мандеб, након што су Хути рекли да ће забранити пролаз за све бродове "повезане са Израелом" у знак солидарности са Палестинцима у Гази.

Именовање војне акције „сугерише организованији, формалнији и потенцијално дугорочнији приступ” Пентагона ситуацији у Црвеном мору, наводи Си-Ен-Ен.