Европски званичници у посјети Босни и Херцеговини :: Semberija INFO ::

 

Европски званичници у посјети Босни и Херцеговини


Фото - АА
ИЗВОР: БХРТ (Е.Д.)

Предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лејен, премијер Низоземске Марк Руте и хрватски Андреј Пленковић бораве у Босни и Херцеговини гдје са домаћим званичницима разговарају о напретку Босне и Херцеговине на путу ка Европској Унији.

Фон дер Лејен и Руте се састали са члановима Предсједништва БиХ

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине састали су се са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лејен и премијером Краљевине Низоземске Марком Рутеом, док се предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић који је допутовао у дводневну посјету Сарајеву, није појавио на јутрошњем састанку.

Састанку је присуствовао предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, те чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељка Цвијановић.

Предсједавајућа Вијећа министара БиХ Борјана Кришто састала се данас у Сарајеву са предсједницом Европске комисије Урсулом вон дер Леyен, премијером Низоземске Марком Руттеом, а састанку је присуствовао и предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић који је допутовао у дводневну посјету Сарајеву, али се јутрос није појавио на састанку у Предсједништву БиХ.

Европски званичници састали су се и са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, са којим су разговарали о актуелној политичкој ситуацији у нашој земљи.

"Реформски и еуропски пут кључан је за стабилност, функционалност и развој БиХ. Притом је важно постићи политички договор о изборној реформи и осигурати равноправност трију конститутивних народа", написао је Пленковић на друштвеној мрежи "X".

Посјета европских званичника је услиједила након одлуке Европског вијећа у децембру 2023. о отварању приступних преговора Босне и Херцеговине с Европском унијом онда када се постигне неопходан степен усклађености са критеријима за чланство. Европско вијеће је такођер позвало Комисију да извијести Вијеће о напретку најкасније у марту 2024. у циљу доношења одлуке.

Посјета има за циљ охрабрити власти у Босни и Херцеговини да искористе ову прилику и интензивирају напоре како би до марта 2024. године остварили неопходан напредак по 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Осим тога, посјета ће бити прилика и за дискусију о могућностима које нуди План раста Европске комисије за Западни Балкан.