Минимална накнада за топли оброк од сутра 10,04 КМ :: Semberija INFO ::

 

Минимална накнада за топли оброк од сутра 10,04 КМ


Фото - Централна банка
Извор: РТРС

​Накнада за топли оброк радницима у Републици Српској којима се исплаћује у новцу за сваки радни дан од сутра ће износити 10,04 КМ у нету, односно 16,46 КМ у бруту, саопштено је из републичког Савеза синдиката.

- Ово је најмањи износ накнаде топлог оброка. Колективним уговором, Синдикат и послодавац могу утврдити и већи износ накнаде за топли оброк. С тим у вези, уколико радник у току мјесеца има 22 радна дана, топли оброк му износи 220,88 КМ у нету, ако код послодавца није организована исхрана - припремање топлог оброка или испорука топлог оброка путем лица регистрованог за услуге кетеринга. А уколико је исхрана организована путем кетеринга или се топли оброк припрема у властитим ресторанима код послодавца, вриједност топлог оброка мора бити у нето износу од 9,56 КМ - саопштено је из Савеза синдиката.

Како се додаје у саопштењу, законска обавеза свих послодаваца у реалном сектору у Републици Српској је да исплаћују накнаду трошкова топлог оброка, уколико код послодавца није организована исхрана.

- Подсјећамо да је висина накнаде за топли оброк утврђена Одлуком Владе Републике Српске о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику и износи 0,85 одсто просјечне бруто плате у Републици Српској за претходну годину, за сваки радни дан, а у случају обављања прековременог рада, дужег од три часа дневно, радник има право на још један додатни топли оброк - наводи се у саопштењу. 

Наводи се да је према обавјештењу Републичког завода за статистику од 22 јануара 2024. године, просјечна бруто плата за 2023. годину износила 1.937 КМ.

- Савез синдиката Републике Српске позива све раднике - чланове Синдиката да пријаве, сваку врсту злоупотреба од стране послодаваца (неисплаћивање накнаде за топли оброк, исплаћивање топлог оброка у мањем износу) како би заштитили њихова права путем регионалних канцеларија Службе за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске - истичу они у саопштењу.